Hoppa till huvudinnehållet

Vit dovhjort siktad i Dalsland

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Den vita dovhjorten visade sig vid 21-tiden på torsdagskvällen längs väg 166 mellan Bäckefors och Ed.
Den vita dovhjorten visade sig vid 21-tiden på torsdagskvällen längs väg 166 mellan Bäckefors och Ed. Foto: Läsarbild

En läsare såg och fotograferade ett vitt hjortdjur vid 21-tiden på torsdagskvällen längs väg 166 mellan Bäckefors och Ed.

När Dalslänningen skickar bilden till Kent-Åke Gustavsson, lokal naturexpert i Bengtsfors, konstaterar han snabbt:

– Det är avgjort en vit dovhjort, säger Kent-Åke Gustavsson.

Han berättar att han själv inte har sett några vita dovhjortar i Dalsland.

– Men jag har hört av andra att de ska ha sett en vit dovhjort längst den här aktuella vägen. Den här varianten är ganska ovanlig häruppe, säger Kent-Åke Gustavsson.

Naturexperten Kent-Åke Gustavsson, Bengtsfors, har själv inte sett några vita dovhjortar i Dalsland. Däremot i Skåne.
Naturexperten Kent-Åke Gustavsson, Bengtsfors, har själv inte sett några vita dovhjortar i Dalsland. Däremot i Skåne. Foto: Conny Hultgren

Däremot berättar Gustavsson att han själv har sett vita dovhjortar i Skåne.

– En gång satt jag i en bokskog i Skåne och spanade efter vildsvin när det plötsligt dök upp femton stycken vita dovhjortar i stället. De var som spöken runt omkring mig, säger han och skrattar åt minnet.

Troligen ej albino

Det är lätt att tro att den vita färgen på denna variant av dovhjort innebär att det handlar om en albinovariant. Men för att vara albinistisk ska djuret ha röda ögon och helt sakna pigmentering, skriver Svenska Jägareförbundet på sin hemsida.

Albinism är lika ovanlig hos dovhjort som andra hjortdjur och tillhör således undantagen.

Föds inte vit

Den vita formen av dovhjort föds heller inte vit utan sand- eller crèmefärgad med bleka fläckar och blir allt vitare med stigande ålder och för varje pälsbyte.

För vissa djur kan det ta många år innan den slutliga mjölkvita färgen utvecklats helt. Dessa vita djur har normalfärgade bruna ögon, men något mindre pigmenterade och blekare klövar och nos än de normalfärgade.

En dovhjort i färger som vi är mer vana att se dem. Bilden är tagen av Kent-Åke Gustavsson mellan Bäckefors och Råggärd i november 2020.
En dovhjort i färger som vi är mer vana att se dem. Bilden är tagen av Kent-Åke Gustavsson mellan Bäckefors och Råggärd i november 2020. Foto: KENT-AKE GUSTAVSSON

Artikeltaggar

BäckeforsDjur och naturEdKent-Åke Gustavsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.