Hoppa till huvudinnehållet

Besked om sämre postservice upprör på landsbygden

Publicerad:
Från och med den 3 maj kommer posten varannan dag.
Från och med den 3 maj kommer posten varannan dag. Foto: Marina Johansson

I veckan som gått har boende i Färgelanda kommun fått information i sin brevlåda om Postnords varannandagsutdelning – en i raden av försämringar för boende på landsbygden.

– Det är en samhällsfara, säger Anne-Christine Engdahl, som är förfärad över beslutet.

Från och med den 3 maj delar Postnord ut brev varannan dag till hushåll med postnummer som börjar med siffrorna 40-51. Det informerades invånare i Färgelanda kommun om under veckan. Expressleveranser och paket delas ut varje dag.

Färre brev

Ena veckan kommer posten att delas ut på måndag, onsdag och fredag och veckan därpå delas den ut tisdag och torsdag.

Postnord har i tidigare artiklar förklarat förändringen med att antalet brev har minskat med ungefär hälften sedan millennieskiftet och att verksamheten därför måste förändras efter behov och efterfrågan. Brevbärarna kommer fortsatt att vara ute med post varje dag, men skifta mellan två olika rundor.

Modellen togs i bruk i Skåne i februari 2020 och nu rullas den ut i region Väst med start den 3 maj.

Anne-Christine Engdahl, bor på landsbygden i Dals-Eds kommun, där förändringen kommer att tas i bruk närmare årsskiftet. Där har hon bott i cirka 40 år och har sett en ständig försämring av Postnords service – från möjligheten att lägga ut pengar i brevlådan och få sitt brev frankerat till att nu bara få posten varannan dag.

– Det här är huvudlöst. Om man inte får post varje dag kan man gå miste om viktiga kallelser eller remisser till sjukvården och räkningar kanske inte kommer fram i tid. Detta liknar ingenting, landsbygden avfolkas när ens tillvaro blir försvarad, säger hon.

"Ingen har svarat"

Hon har via brev försökt att själv påverka Britt Bohlin som ansvarar för den utredning som regeringen har tillsatt som ska se över hur postens samhällsuppdrag ska formuleras och finansieras i framtiden. Förslaget ska vara klart om drygt två år.

Anne-Christine Engdahl har också kontaktat Annika Qarlsson, centerpartistisk riksdagsledamot från Sollebrunn.

– Men ingen av dem har svarat.

Artikeltaggar

BrevbärareBritt BohlinDals-Eds kommunFärgelandaPostnordSamhälle

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.