Hoppa till huvudinnehållet

Solcellsbyggare får stöd: ”Så går det när Dalslänningen griper in”

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Solcellsbyggaren Magnus Fabbe Nilsson, Edsleskog, jublar åt beskedet.
Solcellsbyggaren Magnus Fabbe Nilsson, Edsleskog, jublar åt beskedet. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Regeringen ändrar sig. Alla de cirka 9 000 hushåll som 2020 gick miste om stöd för sina installationer av solceller på sina hus kommer nu att kompenseras. Det står klart när regeringens vårbudget presenteras.

– Kanon! Så går det när Dalslänningen och andra medier tillsammans med oss privatpersoner som agerat griper in! jublar solcellsbyggaren Magnus Fabbe Nilsson i Edsleskog.

Länge såg det ut som att hushållen skulle gå miste om pengarna.

Läs också

Men när vårbudgeten presenterades visade det sig att regeringen ändrat sig, bland annat efter påtryckning från samarbetspartiet Centerpartiet med dess energipolitiska talesperson Rickard Nordin i spetsen.

I genomsnitt kommer nu drabbade hushåll att få över 25 000 kronor i kassan. Totalt avsätts en kvarts miljard.

”Kanon för oss”

– Det här är kanon för alla som har investerat i solenergi! Så går det när Dalslänningen och andra medier tillsammans med oss privatpersoner som agerat griper in! säger solcellsbyggaren Magnus Fabbe Nilsson.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) hade tidigare meddelat att regeringen inte hade för avsikt att satsa de 200 miljoner kronor som krävs för att alla som har satsat på solenergi ska få den statliga subvention på 20 procent som de tidigare fick.

”Det är vår förtjänst”

– Men man gjorde om och gjorde rätt. Vi är några privatpersoner som har tryckt på om det här gentemot politikerna och fått bra med utrymme i media. Det är vår förtjänst tillsammans att vi har lyckats med det här, säger Magnus Fabbe Nilsson.

Artikeltaggar

Anders YgemanBudgetarCenterpartietDalslandDalslänningenMagnus Fabbe NilssonMiljöRickard NordinSocialdemokraternaSolenergi

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.