Hoppa till huvudinnehållet

S-politiker överklagar beslut att stänga Kolaregården

Publicerad:
S-politikerna Lena Grönlund och Daniel Karlsson överklagar kommunstyrelsens beslut att stänga Kolaregården i Dals Långed.
S-politikerna Lena Grönlund och Daniel Karlsson överklagar kommunstyrelsens beslut att stänga Kolaregården i Dals Långed. Foto: Conny Hultgren

Socialdemokraterna Lena Grönlund och Daniel Karlsson, som båda är Långedsbor, överklagar kommunstyrelsens beslut att stänga äldreboendet Kolaregården i Dals Långed till förvaltningsrätten.

– I första hand anser vi att beslutet har tagits i fel instans, menar S-politikerna.

De överklagar beslutet att lägga ner Kolaregården

Grönlund och Karlsson anser också att beslutet strider mot kommunens äldreomsorgsplan och äldreberedningens uppdrag.

Beslut att stänga

Den var den 17 mars som kommunstyrelsen fattade beslutet om avställning av de totalt tio platser som finns på Kolaregården.

Äldreboendet Kolaregården i Dals Långed.
Äldreboendet Kolaregården i Dals Långed. Foto: Thomas Wallin

– Vi anser att beslutet att lägga ned äldreboendet Kolaregården har tagits i fel beslutsinstans då det skulle ha beslutats i Kommunfullmäktige. Det bryter såväl mot kommunallagen samt kommunfullmäktiges arbetsordning där det tydligt står att ärenden av principiellt viktig natur beslutas av fullmäktige, skriver Grönlund och Karlsson.

”Går även emot äldreomsorgsplan”

De menar att också att beslutet i kommunstyrelsen går emot den av fullmäktige antagna äldreomsorgsplanen för 2019-2024.

– I den kan man läsa att planering av utökning av särskilda boendeplatser och nybyggnation behöver starta redan nu då prognosen visar att behovet av de platserna är stort, menar Grönlund och Karlsson.

”Förekommer äldreberedningen”

S-politikerna menar att kommunstyrelsens beslut även strider emot och förekommer uppdraget som den äldreberedning, som tillsatts av kommunfullmäktige med uppdraget att ta fram förslag på framtida organisation inom äldreomsorgen, former för boende samt beräknat antal bostäder.

Utöver det så ska äldreberedningen även se över och ta fram förslag avseende kostnader och dimensionering av särskilda boenden och lokalisering. Uppdraget ska rapporteras på fullmäktiges sammanträde i juni 2021.

”Fullmäktige ska avgöra”

– Ovanstående anser vi vara tungt vägande skäl till att beslut om en nedläggning av ett äldreboende och därmed även en revidering av äldreomsorgsplanen ska tas av fullmäktige. Kommunstyrelsen har överträtt de av kommunfullmäktige tilldelade befogenheterna.

– Vi anser även att ett verkställande av beslutet inte får genomföras (inhibition) innan förvaltningsrätten har fattat beslut i ärendet, avslutar Grönlund och Karlsson.

Fotnot: Långedsborna Åke I Andersson och Roland Staf har tidigare också gjort en överklagan av samma beslut till förvaltningsrätten.

Artikeltaggar

ÄldreboendeBengtsfors kommun (org)Dals LångedDaniel KarlssonFörvaltningsrättenKolaregårdenKommunfullmäktigeLena GrönlundÖverklagandenPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.