Åtta unga konstnärer visar verk i årets Olga Birkfeltsutställning

Konst
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Några av de verk från årets upplaga av Olga Birkfelts konstpris som nu kan ses i Bengtsfors konsthall.
Foto: Sanna Stark
Nu visas verk av årets deltagare i Olga Birkfelts konstpristävling i Bengtsfors konsthall. Verken kan också, i dessa pandemitider, ses digitalt på kommunens hemsida. Det är åtta unga konstnärer som deltar med sammanlagt tolv konstverk.

Årets medverkande unga konstnärer är Thea Nelander, Yumna Alkamcha, Ella Wikman, Alex Eriksson, Annie Augustin, Fances Alexandra, Anna Filippa Buenemann och Hampus Ekman.

De unga konstnärerna studerar till vardags på Strömkullegymnasiet i Bengtsfors respektive på Stenebyskolan i Dals Långed.

– Det är ett stort intresse för att vara med i utställningen. Det är verkligen spännande och glädjande att se den stora bredd som finns. Både när det gäller åldrar på konstnärerna och deras olika uttryck och stilar, säger Anna Hjelmberg, kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun.

Vad tror du det betyder för de här unga konstnärerna att nu, kanske för första gången, ställa ut sina verk i en konsthall?

– Jag tror att det betyder jättemycket. Det är en viktig del i deras utveckling och jag hoppas att det inspirerar dem i deras fortsatta skapande, säger Anna Hjelmberg.

Utställningen, som är öppen enligt bibliotekets öppettider, pågår till och med den 27 april. Därefter utses en eller flera vinnare. I potten ligger 20 000 kronor.

Pristagaren eller pristagarna, som utses av en lokalt tillsatt jury, kommer att få ta emot priset i samband med vårens sista kommunfullmäktigemöte.

Olga Birkfelts konstpris

Olga Birkfelt var en yrkesverksam konstnär som bodde i Bengtsfors. Hon testamenterade sitt hus för att man skulle kunna använda det till konstnärlig verksamhet på något sätt, men det föll sig i stället så att huset såldes och för pengarna instiftades priset.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.