Hoppa till huvudinnehållet

Thorn om beslutet: ”Har växt fram under vintern”

Publicerad:
Sveriges Viktor Thorn under herrarnas sprintkval i världscupen i Ulricehamn i februari.
Sveriges Viktor Thorn under herrarnas sprintkval i världscupen i Ulricehamn i februari. Foto: Adam Ihse/TT

I tisdags avslöjade Bengtsforssonen Viktor Thorn via sitt instagramkonto att han tagit beslutet att avsluta karriären, 24 år gammal. Nu berättar han om anledningen bakom beslutet och helgens sista tävling som elitåkare.

– Jag vet att det var rätt beslut, säger han.

I comebacken i mitten av januari var han tillbaka efter ryggbesvären, körde sprinten i Östersund och tog en andraplats. Men sedan kom ryggbesvären – och Thorn sjönk i resultatlistorna för varje tävling.

Efter ett drygt år av diskbråcksoperationer och bakslag orkade inte Bengtsforsbördige Viktor Thorn försöka hålla igång elitsatsningen längre.

– Jag kände att ryggen inte fungerade och det hindrade mig från att prestera som jag ville. Sedan kände jag väl också att det inte kanske inte är så hälsosamt att försöka fortsätta, så det är ett beslut som växt fram sedan tidigt i vintras, säger 24-åringen.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Det är alltid tungt när man åkt i så många år, men jag känner att jag har försökt med så många olika saker utan att det har hjälpt. Så jag orkar inte mer och har inte motivationen att fortsätta heller. Jag vet att det var det rätta beslutet att ta, säger Viktor Thorn.

Kalix sätter punkt

I torsdags körde han SM-stafetten i Kalix tillsammans med lagkamraterna Linus Nygren och Andreas Svensson från Ulricehamns IF, där det blev en 15:e-plats.

– Jag har inte tränat så mycket, så resultaten har inte varit det viktiga. Nu gäller det mest att njuta och ha kul den sista tiden som elitåkare, säger han.

Fredagens teamsprint blev karriärens sista lopp. 25:a totalt blev han och efteråt sa han till Sportexpressen att det kändes bra att vara i mål, och att han skulle fira med fryspizza.

I en intervju med Aftonbladet avslöjade han att det redan finns nya utmaningar på schemat längre fram. Än så länge är planerna hemliga – men han kan berätta att det kommer att handla om eget företag inom träning och hälsa, någonstans i hemstaden Östersund.

– Jag har lite på gång, men det är lite hemligt. Jag får återkomma när jag vet mer. Men jag blir kvar i Östersund iallafall, säger han.

Artikeltaggar

BengtsforsLängdskidåkningUlricehamns IFViktor Thorn

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.