Hoppa till huvudinnehållet

Plus för Bengtsfors 2020

Publicerad:
Bengtsfors kommun vände trenden och fick ett positivt resultat i fjol.
Bengtsfors kommun vände trenden och fick ett positivt resultat i fjol. Foto: Henrik Holmberg / TT

Bengtsfors kommun nådde ett positivt resultat på 76,5 miljoner kronor under 2020. Det är 39,4 miljoner bättre än föregående år och 13,7 miljoner kronor bättre än budget.

Men S ansåg inte att kommunen uppnått målet att vara en god arbetsgivare. S-yrkandet röstades dock ned av kommunfullmäktige.

I årsredovisningens förord skriver kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M), att trots coronapandemin har kommunens ekonomi vänt uppåt efter flera år av negativt resultat.

Ekonomin har åter vänt uppåt under 2020, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).
Ekonomin har åter vänt uppåt under 2020, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M). Foto: Conny Hultgren

– Inför 2020 beslutade vi om besparingar och budgeterade för ett litet överskott och det nådde vi. Dessutom blev statsbidragen i pandemins spår större än de direkta kostnaderna.

Extrapengar från staten

En stor anledning till att det gått bra ekonomiskt är nämligen att staten gått in med 30 miljoner kronor i extra bidrag relaterat till pandemin till Bengtsfors kommun.

Därigenom kan kommunen täcka kostnader som fortfarande uppkommer, menar Bertilsson.

– Många medarbetare har gjort ett extraordinärt arbete under det här väldigt speciella året, sa Bertilsson under kommunfullmäktiges möte i tisdags.

S: "Vi klarar inte målet"

Även Per Eriksson (S) riktade ett tack till kommunens medarbetare under året.

Per Eriksson (S) ansåg inte att kommunen levt upp till målsättningen att vara en god arbetsgivare under det gångna året.
Per Eriksson (S) ansåg inte att kommunen levt upp till målsättningen att vara en god arbetsgivare under det gångna året. Foto: Conny Hultgren

– Men klarar vi målet att vara en attraktiv arbetsgivare? Nej, jag tycker inte det. Heltidsresan har inte kunnat uppnås. Det har varit demonstrationer och namninsamlingar med missnöjd personal utanför kommunhuset. Vi i S anser inte att vi har uppnått målet som en god arbetsgivare, menade Per Eriksson.

Stig Bertilsson protesterade emot detta.

– När det gäller heltidsresan så har SKR och Kommunal kommit överens om att man skjuter fram slutredovisningen av den. När det gäller målet om att vara en god arbetsgivare så har det handlat om enstaka händelser. Vi är en trygg och god arbetsgivare, sa Bertilsson.

Semesterproblematik

Per Eriksson svarade att den problematik som det innebar för många att gå från två till semesterperioder ledde till stort missnöje bland personalen.

– Det var förändringen av semesterperioderna som gjorde att vi klarade den situation som uppstod under coronaåret och som avgjorde att vi kunna hålla kvaliteten uppe under året, svarade Bertilsson.

L: ”Det är ett misslyckande”

Jan Leander (L) yrkade bifall på S-förslaget.

– Man måste allt ändå säga att det något av ett misslyckande när det blir så mycket motstånd från personalen. Det är vårdtagarna som ska vara i fokus och då gäller det att ha med sig personalen på det, menade Leander.

Alla var eniga i övrigt när det gällde att godkänna årsredovisningen. Men det blev votering om S-förslaget. S-förslaget förlorade med siffrorna 17-13.

S-gruppen reserverade sig till förmån för eget förslag.

Artikeltaggar

ÅrsredovisningBengtsfors kommunBesparingstiderEkonomiJan LeanderKommunfullmäktigePer ErikssonPolitikStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.