Hoppa till huvudinnehållet

Tareq Taylor lagade bäver i Dalsland: ”En naturskatt få kan skryta om”

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Tareq Taylor, tv-stjärna, kock och krögare, dök plötsligt upp i Dalsland i veckan. I ett avsnitt av "Tareq Taylor's Nordic Cookery" kommer han att hylla Dalsland – och tillaga bäver.
Tareq Taylor, tv-stjärna, kock och krögare, dök plötsligt upp i Dalsland i veckan. I ett avsnitt av "Tareq Taylor's Nordic Cookery" kommer han att hylla Dalsland – och tillaga bäver. Foto: Sanna Stark

I veckan dök plötsligt tv-stjärnan, krögaren och kocken Tareq Taylor upp i Steneby.

Detta för att spela in ett avsnitt av sitt internationella matlagningsprogram "Tareq Taylor's Nordic Cookery".

– Ni i Dalsland har en naturskatt som få kan skryta med, säger han.

Det var på tisdagen som Tareq Taylor anlände till Dalsland tillsammans med sitt produktionsteam. Värd för besöket var Dalslands Aktiviteter.

Värd för Dalslandsbesöket var Dalslands Aktiviteter.
Värd för Dalslandsbesöket var Dalslands Aktiviteter. Foto: Sanna Stark

– Jag har faktiskt varit i Dalsland en gång tidigare, med ett tyskt tv-team. Då hann jag tyvärr inte upptäcka så mycket, men det har det blivit ändring på nu, säger han när Dalslänningen träffar honom på torsdagen.

"Storslagen" natur

Tareq Taylor beskriver Dalsland och dess natur som "storslaget".

Storslaget. Så beskriver kocken naturen i Dalsland.
Storslaget. Så beskriver kocken naturen i Dalsland. Foto: Sanna Stark

– Allt vatten och alla kanaler. Det är så otroligt mycket att upptäcka. Tänk att en sådan vildmark kan finnas såpass lättillgängligt, bara några timmar från till exempel Göteborg, säger han.

Allt vatten som finns i Dalsland är något som inte bör tas för givet, menar Tareq Taylor.
Allt vatten som finns i Dalsland är något som inte bör tas för givet, menar Tareq Taylor. Foto: Sanna Stark

Om nätterna har han sovit i ett av glashusen.

– Det var kanon. Vi skulle faktiskt filma en scen där jag sov, och jag råkade somna på riktigt. Tänk vad underbart att vakna och kunna blicka ut över sjön, säger Tareq Taylor.

Upptäckt Dalsland

Under de två dagarna har han hunnit fiska, paddlat kanot och sett bävrar, besökt Upperud och Baldersnäs herrgård, badat, vandrat på en del av Pilgrimsleden och lagat gädda. En hel del, alltså.

– Och i dag ska jag tillaga bäver, säger Tareq Taylor, skrattar och fortsätter:

Inspelningsplatsen var vid glashusen.
Inspelningsplatsen var vid glashusen. Foto: Sanna Stark

– Jag har faktiskt lagat bäver en gång tidigare, när det var med som ingrediens till en maträtt i tv-programmet "Historieätarna". Bäver är ett spännande och väldigt gott kött faktiskt, det smakar nästan som en blandning mellan anka och oxe. Ett väldigt mörkt och fint kött, säger han.

Drack bäverhojt

Dagens bäver skulle kokas i gryta.

– Det blir längre tillagning i dag än när jag lagade bäver första gången, det kommer att bli som en viltgryta. Om jag minns smakerna rätt tror jag att det passar bäverkött utmärkt, säger han.

Bäver och andra delikatesser stod på menyn och skulle tillagas medan kamerorna rullade.
Bäver och andra delikatesser stod på menyn och skulle tillagas medan kamerorna rullade. Foto: Sanna Stark

Samtidigt passade Tareq Taylor på att dricka bäverhojt för första gången. Den hemliga ingrediensen i snapsen är inget mindre än bäverns analkörtlar.

– Det var inte så illa. Det påminner nästan lite om finsk tjärlakrits, säger han och skrattar.

Kjell Johansson, från Dalslands Aktiviteter, bjöd kocken på en bäverhojt. "Det var inte så illa", konstaterade Tareq Taylor.
Kjell Johansson, från Dalslands Aktiviteter, bjöd kocken på en bäverhojt. "Det var inte så illa", konstaterade Tareq Taylor. Foto: Sanna Stark

Ett Sverige i miniatyr

På plats var även Kjell Johansson från Dalslands Aktiviteter. Han ser en trend av att allt fler, likt Tareq Taylor, vill upptäcka Dalsland.

– Mat i kombination med naturturism är framtiden för Dalsland, särskilt i dessa tider. Det finns ju ett uttryck att Dalsland är ett Sverige i miniatyr, men det stämmer ju verkligen – vi har både fjäll- och slättlandskap.

Avsnittet från Dalsland kommer att kunna ses i december.

Artikeltaggar

Baldersnäs herrgårdDalslandDalslands aktiviteterKjell JohanssonNyheterStenebyTareq Taylor

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.