Ledare: April, april... och Glad Påsk

Publicerad:
Den här fina påskkycklingen fick Dalslänningen av läsaren Angela Husberg Andersson för många år sedan. Den är framme varje påsk och läsarna har säkert sett den på bild tidigare. I år har den fått munskydd.

Påsken stundar och i dag är det säkert en och annan av oss som blir lurade på Första april.

Jag minns själv hur jag för många år sedan väcktes av ett skrik om att det var fullt med larver i ett handfat. Sömndrucken och med plirande ögon stapplade jag till badrummet, för att mötas av ett rent handfat och ett – April, april....

Visst har det sin charm, men denna gång när Dalslänningen för en gångs skull kommer ut på en torsdag som råkar vara 1 april så levererar vi inga skämt.

De flesta medier har i tider av "fake news", otillförlitliga källor och mycket annat valt att avstå från skämtandet i digitala kanaler och även i papperstidningen.

Det kan tyckas vara en trist utveckling. Många entusiastiska läsare har tipsat om olika tänkbara aprilskämt, och vi har också tänkt i de tankebanorna. Men nu blir det helt enkelt inget.

Vi har levererat en hel del roligheter under årens lopp. DNA-test för att avslöja hundägare som inte plockar upp bajs. En tunnel under Baldersnäsparken. Bergbana upp till Gammelgården. Det är några exempel för att inte tala om det beryktade helikopterskämtet på 1970-talet som blev riksbekant när en riksdagsledamot tog det som sanning och blev rejält bortgjord.

Som ett förtydligande ska vi kanske nämna att varken artikeln i dagens tidning om att Storholmen legat för ankar vid Suez-kanalen, eller att liberala politiker kanske kan tänka sig att skifta plats med centerpartister är några aprilskämt. Ibland överträffar verkligheten som bekant dikten.

Däremot önskar vi alla en riktigt Glas Påsk och ett sant hopp om att pandemisituationen snart är över.

Thomas Wallin

Artikeltaggar

DalslänningenGammelgårdenLedarePåskSuezkanalen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare