Hoppa till huvudinnehållet

De överklagar beslutet att lägga ner Kolaregården

Publicerad:
Åke I Andersson och Roland Staf under en av de demonstrationer som hölls på Tingshustorget i Bengtsfors för att försöka påverka politikerna att ändra sig om Kolaregården. Foto: Thomas Wallin

Långedsborna Åke I Andersson och Roland Staf överklagar Bengtsfors kommuns beslut att stänga äldreboendet Kolaregården i Dals Långed till förvaltningsrätten i Göteborg. De menar att beslutet inte har gått rätt till.

Åke I Andersson menar att flera fel har gjorts.

– Frågan om Kolaregården är ett så stort ärende att det skulle ha varit kommunfullmäktige som fattade beslutet. Det var först ett fullmäktigeärende, men sedan beslutade politikerna att det skulle gå vidare till arbetsgruppen och beslutas av kommunstyrelsen. Men det borde ha gått tillbaka till kommunfullmäktige för ett avgörande.

"Borde ha väntat"

Andersson fortsätter.

– Dessutom borde politikerna ha väntat med att fatta ett beslut tills den tillsatta äldreberedningen hunnit presentera sitt arbete. Äldreberedningen som har fått i uppdrag att se över behovet av äldreomsorg i hela kommunen, säger han.

Bilden är tagen under en av de demonstrationer som hölls på Tingshustorget i Bengtsfors för att rädda Kolaregården.
Bilden är tagen under en av de demonstrationer som hölls på Tingshustorget i Bengtsfors för att rädda Kolaregården. Foto: THOMAS WALLIN

Att stänga Kolaregården är helt fel, menar Åke I Andersson.

”För bedrövligt!”

– Det kommer i stället att finnas ett ökat behov av platser inom äldreomsorgen när coronapandemin lättar. Det är för bedrövligt att lägga ner Kolaregården! Varenda Långedsbo, och fler ändå, var emot beslutet.

Äldreboendet Kolaregården i Dals Långed.
Äldreboendet Kolaregården i Dals Långed. Foto: Thomas Wallin

– Kolaregården är det enda äldreboendet vi har i Dals Långed. Det är stort, fint och modernt. Kolaregården är kommunens senast byggda äldreboende, säger Åke I Andersson.

"Man lyssnar för dåligt"

Han är besviken på politikerna i styret där Moderaterna och Centerpartiet drev igenom beslutet i kommunstyrelsen.

– Man lyssnar för dåligt på folk och på vad invånarna tycker. Jag och Roland Staf överklagar nu till förvaltningsrätten i hopp om att rätten ska upphäva det här beslutet.

Liknande fall i Huddinge

Åke I Andersson hänvisar också till ett liknande ärende i Huddinge kommun där nyligen vård- och omsorgsnämnden beslutade om en nedläggning av kommunens hemtjänst i egen regi. Beslutet överklagades till förvaltningsrätten, vilket ledde till att rätten beslutade att stoppa beslutet om nedläggning. Nu har beslutet om nedläggning upphävts.

Förvaltningsrätten ansåg att beslutet var av principiell beskaffenhet och av större vikt för kommunen och att det därför var en fråga för kommunfullmäktige att fatta beslut om.

– Precis samma sak menar jag och Roland Staf när det handlar om Kolaregården. Det ska inte vara kommunstyrelsen, utan kommunfullmäktige som fattar beslut om ett så viktigt ärende, säger Åke I Andersson.

Artikeltaggar

Åke I AnderssonBengtsfors kommun (org)Dals LångedFörvaltningsrättenKolaregårdenKommunfullmäktigeNyheterÖverklagandenRoland Staf

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.