Hoppa till huvudinnehållet

TV: Nu börjar allvaret för Gustav Källén: ”Tror vi är redo”

Publicerad:
Gustav Källén är redo för premiär i division 1 södra med Ljungskile SK.
Gustav Källén är redo för premiär i division 1 södra med Ljungskile SK. Foto: Johan Lindahl

När Gustav Källén värvades av Ljungskile SK var det många som höjde på ögonbrynen, och det var aldrig heller något han själv hade kunnat föreställa sig. Men med seriepremiären bara dagar bort verkar verkligheten ha sjunkit in, och en viktig roll väntar i "verklighetens Åshöjden".

– Jag har alltid haft ambitionen att utvecklas, säger han.

Ljungskile SK är klubben som förverkligade historien om Åshöjdens BK, fast tog det ett steg längre. Mellan 1990 och 1997 fullbordade den lilla föreningen från den lilla orten det som Max Lundgrens hjältar aldrig mäktade med. Då hade LSK tagit sig från division 5 till allsvenskan på bara sju år.

Gustav Källén från Ed har gjort en liknande resa, fast han hoppade över några snäpp i seriesystemet. 23-åringen har tagit steget från division 5 Dalsland med Eds FF till division 1 södra med Ljungskile SK på bara två år.

Dalslänningen möter upp honom på den klassiska idrottsplatsen vid Skarsjön i Ljungskile. Den har haft många namn genom åren – Starke Arvid Arena, H.A. Bygg Arena, Markbygg Arena och Uddevalla Arena. Men sedan 2016 heter den ånyo Skarsjövallen, vilket är det ursprungliga namnet.

Trots badtofflorna jonglerar han med bollen utan problem.
Trots badtofflorna jonglerar han med bollen utan problem. Foto: Johan Lindahl

”Premiären känns långt borta”

Gustav Källén är ombytt och klar, med cirka 40 minuter kvar till tisdagsträningen. Han har träningsjacka med LSK-loggan, shorts med samma logga och badtofflor med tubsockor under.

– Premiären känns långt borta, säger han när vi tittar ut över gräsplanen och promenerar längs ena kortsidan.

Det är åtta grader, ganska blåsigt och regnet hänger i luften. Gräsmattan ser inte ut att vara i speldugligt skick trots att premiären bara är några dagar bort. Den är mer grå än grön, är lerig på sina håll och det är inte mycket som vittnar om att det spelades superettanfotboll här under förra året.

Vi slår oss ner på den grön-gula bortre läktaren där LSK Fans under vanliga förhållanden hejar på sitt lag. Men nu är det tyst och stilla.

– Försäsongen har känts bra. Det har varit väldigt, väldigt mycket nytt. Dels en annan nivå på träningar och sedan har det varit många spelare ut och in. Förra veckan var första gången det kändes som en vanlig fotbollsträning på så sätt att hela truppen var på plats. Det har varit hård träning under februari, så det har varit väldigt utvecklande och lärorikt både på planen och utanför, säger ytterbacken om sin första tid i klubben.

För Gustav Källén har det blivit speltid i samtliga fyra träningsmatcher. En halvtimme i första matchen mot IF Karlstad, 40 minuter mot Tvååker, 75 i returmötet med Karlstad och sedan hela 90 minuter i genrepet mot seriekollegan Utsikten i lördags. Det återstår att se vilken roll han egentligen kommer att ha när serien drar igång, men med bara tre renodlade ytterbackar i truppen ser chanserna goda ut för en viktig roll.

– Första träningsmatchen var vi kanske tolv spelare med kontrakt som fanns tillgängliga, så då fanns det kanske inte så många ytterbackar att välja på. Men det blir väl en ytterbacksposition och jag kan spela både till höger och till vänster även, på grund av att jag är högerfotad, är mer bekväm till höger. Vi får se till helgen vad Erik (Lund, tränare) tänker, men min förhoppning är att få spela så mycket som möjligt.

Ömsesidig respekt

Nye tränaren Erik Lund, LSK-ikon och före detta ungdomsproffs i Aston Villa som själv spelade ytterback fram till den här säsongen, säger så här om sin nye truppmedlem:

– Jag ser stor potential i honom. Han är villig att lära och har alla fysiska egenskaper som en bra ytterback behöver. Han har god teknik, men behöver skaffa sig erfarenhet på den här nivån och jobba på positionsspelet, som han kanske inte gjort så mycket i division 4. Där har han levt mycket på sin snabbhet.

Och Gustav Källén lovordar sin nya, tämligen gröna tränare. Det är hans första jobb som huvudtränare efter två år som spelande assisterande.

– Jag tycker om Erik väldigt mycket. Han är en bra ledare, men även väldigt duktig på detaljer i spelet. Känner mig väldigt trygg med honom som tränare. Det känns verkligen som att han bryr sig om mig också. Han spelade ju ytterback själv, så han hjälper mig mycket och kommer med tips och råd och saker jag bör tänka på.

På den grön-gula läktaren på Skarsjövallen kommer Gustav Källen förhoppningsvis inte att tillbringa allt för mycket tid den här säsongen.
På den grön-gula läktaren på Skarsjövallen kommer Gustav Källen förhoppningsvis inte att tillbringa allt för mycket tid den här säsongen. Foto: Johan Lindahl

För ett år sedan skulle Gustav Källén och Eds FF inleda säsongen som nykomling i division 4 Bohuslän/Dal. På lördag förväntas han göra debut i division 1 södra borta mot Assyriska Turabdin IK från Jönköping. Det här var inget som fanns på kartan för ett år sedan.

– Nej, verkligen inte. När Ljungskile ringde trodde jag först att det var ett skämt. Även om jag alltid haft ambitioner att utvecklas, och då är det naturligt att ta steg framåt, var det lite halvt surrealistiskt, för då var de dessutom i superettan.

Helt ny trupp

Efter degraderingen från superettan är det bara en spelare som återfinns i truppen från fjolåret. Det är således en helt ny trupp som försökt spela ihop sig på bara fyra träningsmatcher. Men Gustav Källén tror att både laget och han själv är redo för premiär.

– Mina prestationer har varit lite upp och ner i träningsmatcherna, men jag känner att i vissa matcher har jag kunnat prestera på den nivån som jag behöver och det bygger man upp en trygghet i. Vi har väldigt många duktiga spelare här, så jag tror absolut att vi är redo. Speciellt fysiskt med den hårda träningen vi har haft fram tills nu.

Artikeltaggar

Eds FFFotbollGustav KällénLjungskileLjungskile SKMax Lundgren

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.