Omvälvning i mitten: "Kan vi byta parti med varandra?”

Publicerad:
Det råder omvälvande dagar i mittenpartierna. Vissa lokalpolitiker är nöjda, andra är missnöjda med de nya beskeden från Liberalerna och Centerpartiet. På bilden syns Jan Leander (L), Jerker Johansson (C), Kenneth Carlsson (L) och Patrik Högfelt (L).

Det kan bli stora förändringar även i kommunpolitiken efter Liberalernas beslut om att ingå i en borgerlig regering, även om det kräver stöd av SD.

Jan Leander, Bengtsfors, är en av dem som är mycket tveksam till om han kan fortsätta.

Samtidigt riktar en annan Bengtsforspolitiker i ett annat parti, Jerker Johansson (C) skarp kritik mot sin partiledning, som nu vill regera med S.

– Att Liberalerna ska ingå i en borgerlig regering där M och KD redan har anpassat sig så mycket till ett högernationalistiskt parti som de har gjort är ingenting jag ställer upp på, säger Jan Leander, ordförande för Liberalerna i Bengtsfors.

Men han tänker inte hoppa av partiet mitt under innevarande mandatperiod.

– Nej, det får bli något som tar ställning till inför nästa val. Men jag såg att Jerker Johansson nu var kritisk mot att Annie Lööf öppnat för att Centerpartiet kan tänka sig att bilda regering med Socialdemokraterna. Det kanske blir så att jag och Jerker byter parti med varandra, säger Jan Leander.

”Jag lämnar inte Centern”

Själv säger dock Jerker Johansson att han aldrig kommer att lämna Centerpartiet.

– Jag är mer centerpartist än vad Annie Lööf är och jag kommer att ställa upp sist på Centerns riksdagslista i Fyrbodal inför nästa val. Jag säger åt alla som är kritiska mot Annie Lööfs ståndpunkt att vilja bilda regering med S att kryssa på mig. Landsbygdscentern och Storstadscentern är helt olika saker, säger Jerker Johansson som gick med i Centern 1970.

"Helt annat 1985"

Jan Leander gick med i dåvarande Folkpartiet 1985.

– Då var det Bengt Westerberg som var partiledare. Han stod för en helt annan syn på högernationalism än vad Nyamko Sabuni gör. Men det visste vi ju redan när hon blev vald till ny partiledare. Hon var inte min kandidat, utan jag hade hoppats på Erik Ullenhag, säger Jan Leander.

Hade du gått med Liberalerna i dag?

– Nej, det hade jag inte gjort. I dagens läge ligger Centerpartiet på riksplanet med Annie Lööf som partiledare närmare för mig. Sedan kan man, i och för sig, undra om Annie Lööf har med sig alla lokalavdelningar ute i landsbygden, säger Leander.

"Vulgärdebatt"

En som däremot tycker att Liberalerna landade i ett korrekt beslut är Kenneth Carlsson, ordförande för Liberalerna i Färgelanda.

– Det har blivit en vulgärdebatt av det här, även internt i vårt eget parti. Men det är sakpolitiken som är viktigast. Att vi skulle föra SD:s politik är helt verklighetsfrämmande. Vi fortsätter föra vår politik. Det vi säger är att vi ska föra samtal med alla partier i riksdagen. Att utesluta någon går inte hem i folklagren.

”Lämnar om det inte håller”

Kenneth Carlsson menar att L lämnar samarbetet med M, KD och SD om det inte skulle visa sig hålla.

– SD har talat om att göra inskränkningar på public service och i pressfriheten till exempel. Något sådant kommer vi aldrig att ställa upp på. Vi har också en mer human syn på invandringspolitiken till exempel. Det finns alltid en gräns för vad man kan tolerera. Men i vissa frågor är vi överens. Båda partierna vill förstatliga skolan och vissa frågor som rör bekämpandet av kriminalitet tror jag också att vi kan nå enighet i.

Kan du tänka sig ett samarbete med SD i Färgelanda?

– Nej, det har inte varit aktuellt. SD i Färgelanda har inte ens något kommunalt handlingsprogram och har inte lagt någon egen budget. Vi vet inte vad de står för, säger Kenneth Carlsson.

"Inte oproblematiskt"

Även Patrik Högfelt, ordförande för Liberalerna i Dals-Ed, tycker att det blev ett bra beslut. Med viss reservation.

– Jag kände att det var viktigt att det blev ett beslut. Det börjar närma sig valet och vi behöver ha något att gå efter. Men det hela är inte helt oproblematiskt. Jag förstår dem som inte gillar det här. Rent ideologiskt hade det varit lättare att säga nej. Men vi kommer bara att samarbeta i enskilda frågor med SD. Det handlar inte om något strukturerat budgetsamarbete. Deras grundläggande politik får inte få genomslag, säger han.

Artikeltaggar

CenterpartietDalslandJan LeanderJerker JohanssonKenneth CarlssonLiberalernaPatrik HögfeltPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare