Färjan tas ur drift för inspektion

Transport
PUBLICERAD:
Färjan som trafikerar Sund–Jaren tas ur drift för underhållsarbete och inspektion.
Foto: Christiaan Dirksen
Sund-Jarenleden kommer vara stängd för trafik mellan den 26 april–31 maj. Trafiken hänvisas under den tiden till den längre resvägen runt sjön då det inte kommer att sättas in någon reservfärja.

Vägfärjan som trafikerar Sund-Jarenleden ska var sjätte år torrsättas och genomgå underhåll. Samtidigt ska den inspekteras av tillsynsmyndighet, vilket är ett lagkrav för att upprätthålla säkerheten. Det kan i princip jämföras med att besiktiga bilen.

När färjan är på slipen för underhållsarbete kommer det också att genomföras arbete på betongramperna på landsidan, både vid Sund och Jaren. Därmed kommer det inte sättas in någon reservfärja utan Trafikverket hänvisar trafiken att ta den längre vägen runt sjön.

Från 1972

Färjan som går mellan Sund och Jaren på sjön Stora Le togs i bruk 1972. Färjeledens längd är 900 meter och överfartstiden är tio minuter. Färjan styrs av två kraftiga vajrar som är förankrade i betongfundament på var sin sida av sjön.

Det har förekommit transporter i organiserad form över leden sedan slutet av 1800-talet. Långt tillbaka i tiden sköttes den första färjetrafiken av någon som bodde i närheten och rodde över sundet.

Färjestugan byggdes redan 1890 och en fast turlista infördes 1940.

Den första motordrivna färjan sattes i sjön på 1920-talet.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.