Hoppa till huvudinnehållet

Tre får villkorlig dom för utpressning

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
En kvinna blev flera gånger utsatt för krav på att betala pengar. Nu döms tre personer för bedrägeri och utpressning. Arkivbild.
En kvinna blev flera gånger utsatt för krav på att betala pengar. Nu döms tre personer för bedrägeri och utpressning. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En kvinna i 50-årsåldern och två män i 25- respektive 20-årsåldern har alla dömts till villkorlig dom för bedrägeri och utpressning.

Kvinnan och mannen i 25-årsåldern är bosatta i Dals Långed. Mannen i 20-årsåldern är hemmahörande i Ed.

Alla tre döms också till att betala skadestånd.

Ärendet svårbedömt, menar tingsrätten, eftersom det handlar om ett mål där såväl de tilltalade som brottsoffren har olika slags intellektuella funktionsnedsättningar.

Betalade 40 000 kronor

Det av de båda brottsoffer som drabbats hårdast, en kvinna i 25-årsåldern, bosatt i Borlänge ska ha känt sig tvingad att överföra alla sina besparingar på cirka 40 000 kronor till de tre nu dömda personerna. Hon ska, som en följd av detta ha berättat att hon nästan inte längre vill leva.

Å andra sidan, menar tingsrätten, är de framställda hoten i utpressningsdelen förhållandevis lindriga för att vara hot. Det är inte fråga om hot öga mot öga (utan digitalt framställda krav) och heller inte konkreta dödshot eller hot som förstärks på något sätt.

Döms till samhällstjänst

Tingsrätten anser att straffvärdet för en vuxen person kan bedömas till fyra månader för den sammanlagda brottsligheten. Men med hänsyn taget till att kvinnan och mannen i 25-årsåldern, som är ett samboende par, suttit frihetsberövade i två månader och tidigare är ostraffade bestämmer tingsrätten påföljden för båda till en villkorlig dom med samhällstjänst 120 timmar.

Mannen i 20-årsåldern, som är son till nu dömda kvinnan, var vid tidpunkten för brotten 19 år. Även han är tidigare ostraffad. För hans del anser tingsrätten att straffvärdet är att bedöma som lägre eftersom han anses ha haft en beroendeställning till sin mor. Mannen döms till samhällstjänst med 75 timmar motsvarande ett fängelsestraff om två månader.

Ska betala skadestånd

25-åringen får betala det högsta skadeståndsbeloppet på närmare 55 000 kronor. Kvinnan ska betala ett skadestånd på 45 000 kronor. 20-åringen döms att betala ett skadestånd på 43 500 kronor.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott & blåljusDalslandDomarSamhällstjänstUtpressningVillkorlig dom

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.