Till minne: Bengt Kasemo

Familj
PUBLICERAD:
Bengt Kasemo
Foto: J-O Yxell
Professor Bengt Kasemo, Tjärkil, Mellerud, professor emeritus vid Chalmers tekniska högskola, har avlidit i en ålder av 78 år. Närmast sörjande är hustrun Lena och barnen Andreas, Jonas, Anna och Totta med familjer.

Bengt föddes 1942. Han blev fil. kand. vid Göteborgs universitet 1966, disputerade för doktorsgraden 1974 blev docent 1975 och professor i Kemisk fysik vid Chalmers 1983.

Avhandlingen, ”A study of surface layer structures and chemisortive luminescence in surface reactions”, visar, att Bengt redan bemästrade ytfysikens förmåga att med ultrahögvakuum ge en atomskalig beskrivning av mångpartikelproblem. Med det nyskapade ytkemiluminiscensexperimentet skapades förståelse av kemisorptionsfenomen också i andra system.

En del av Bengts framgång var visionen och förmågan att skapa tvärvetenskapliga verksamheter som rymde experimentutveckling, koppling till teoretiska modeller och kontakten mellan grundläggande och tillämpade forskningsfrågeställningar. Bengt var, till exempel, en av initiativtagarna till Kompetenscentrum katalys och Svenskt biomaterialkonsortium. Han hade en unik förmåga att uppmuntra och utveckla sina medarbetare, särskilt doktorander, vilket resulterade i över 50 disputationer under hans ledning. Han var väldigt mån om att lyfta fram kvinnliga doktorander.

Tonvikten i forskningsverksamheten har successivt förskjutits från grundläggande ytfysik över heterogen katalys till forskning kring biomaterial/biologisk fysik. Förnyelsebar energi är ett nytt område. Han har gjort banbrytande vetenskapliga arbeten inom ytkemiluminiscens. Hans forskning inom heterogen katalys har varit betydelsefull för både Volvo och Harold Topsøe AS. Bl.a. har han bidragit starkt till att utveckla området nanokatalysatorer. Forskningen i gränssnittet biologiska/icke-biologiska material har skett i nära samarbete med bl.a. Brånemark Osseointegration Center och har också lett till resultat i NobelBiocare.

Bengt var dessutom medgrundare till flera uppstartsföretag vars verksamhet sprungit ur grundforskning och teknikutveckling på Kemisk fysik. Q-Sense och Insplorion är två framgångsrika exempel. Hans förmåga att alltid vara nyfiken med viljan att lära, även när han vandrade från akademi till bolagsbyggande, var en av framgångsfaktorerna i dessa bolags tidiga fas. Han har erhållit ett femtontal patent.

Bengt var hedersdoktor på DTU och bland hans utmärkelser märks IVAs stora guldmedalj och Chalmersmedaljen.

Bengts gärning på Chalmers som resultatskapande frontlinjeforskare, som inspirerande lärare och forskningsledare och som en i högskolans omvärld eftersökt kompetensbärare måste betecknas som ovanligt föredömlig. Vi är många som är tacksamma över att ha fått glädjen att arbeta med Bengt och som inspirerats av Bengts insatser som forskare, forskningsledare, mentor, lärare och samarbetspartner. Hans vänner kommer särskilt minnas hans kärlek till sin familj.

Bengt Lundqvist

Folke Hjalmers

Mats Lundqvist

Patrik Dahlqvist

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.