Hoppa till huvudinnehållet

SD: "Stängningen av Kolaregården var droppen"

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Britt-Inger Sandström är gruppledare för Sverigedemokraterna i Bengtsfors.
Britt-Inger Sandström är gruppledare för Sverigedemokraterna i Bengtsfors.

SD lämnar det politiska styret i Bengtsfors. Detta sker i protest mot det borgerliga styrets beslut att stänga äldreboendet Kolaregården i Dals Långed. Något Dalslänningen kunde berätta redan på tisdagskvällen. Nu berättar Britt-Inger Sandström, gruppledare för SD i Bengtsfors, att hon inte tycker att det har varit något samarbete alls att tala om i det politiska styret.

Bengtsfors kommun styrs sedan valet 2018 av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Men nu lämnar SD samarbetet.

SD lämnar styret i Bengtsfors i protest

– Vi känner inte att det har varit något samarbete att tala om och stängningen av Kolaregården var droppen, säger Britt-Inger Sandström, gruppledare för SD i Bengtsfors.

Hon har själv arbetat inom omsorgen och menar att en flytt av vårdtagare på ett äldreboende är något man ska undvika.

– Att stänga Kolaregården kommer att skapa mycket oro och trauman för många äldre. En del av de gamla kanske inte ens överlever en flytt. De ska inte behöva genomgå något sådant, säger Britt-Inger Sandström.

"Fullständigt galet"

Kolaregården är det senast byggda äldreboendet i Bengtsfors kommun. Att värna Kolaregården har hela tiden varit en av SD:s viktigaste frågor.

– Det är fullständigt galet att stänga Kolaregården. Där finns fina, moderna anpassade rum för de gamla. Det blir ett rejält nedköp att sätta dem på de sämre rummen på Granåsgården.

”Måste börja om”

Britt-Inger Sandström sitter själv med i kommunens äldreberedning och menar att det var helt fel att fatta beslut om att stänga Kolaregården innan äldreberedningen presenterat resultatet av sitt arbete.

– Det är fullständigt tokigt att fatta ett beslut innan vi var färdiga. Nu måste vi börja om från början igen.

– Dessutom har ekonomin i det hela har redan stupat. Vi borde ha börjat med det här arbetet redan vid förra budgetarbetet, när Kolaregården hängde löst.

Vad händer med SD i Bengtsfors nu?

– Vi blir fristående och skillnaden blir nog inte så stor eftersom det inte har varit något samarbete tidigare.

Vilken sida stödjer ni?

– Ett bra förslag är ett bra förslag oavsett var det kommer ifrån. När det gäller budgetsamarbete vet jag inte. Vi kanske väljer att ta fram ett eget budgetförslag.

Och inför nästa val?

– Det får vi får ta ställning till då.

Politiska vildar

En annan orsak till att SD lämnar styret är att man anser det vara fel att de avhoppade Sverigedemokraterna Christer Andréasson och Nore Johansson sitter kvar som politiska vildar och fortsätter samarbeta med majoriteten.

– Vi kan naturligtvis inte samarbeta med personer som valt att lämna partiet, men inte lämnat sina platser trots att man försäkrat att göra så om man lämnar, säger Britt-Inger Sandström.

Fler artiklar med kommentarer från andra partier publiceras under fredagen.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBritt-Inger SandströmKolaregårdenPolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.