Hoppa till huvudinnehållet

Stort coronautbrott vid Björkdungen – arbete pausas

Publicerad:
Arbetet med det nya lägenhetsbygget vid Björkdungen i Bengtsfors har pausats efter ett större coronautbrott på arbetsplatsen.
Arbetet med det nya lägenhetsbygget vid Björkdungen i Bengtsfors har pausats efter ett större coronautbrott på arbetsplatsen. Foto: Tommy Löfgren

På grund av ett större coronautbrott på arbetsplatsen har arbetet med att bygga det nya lägenhetshuset på Björkdungen i Bengtsfors tvingats att tillfälligt pausas.

– Det handlar om drygt cirka tio personer som har konstaterats insjuknade i covid-19. Dessutom har vi ytterligare några som är hemma med symptom, säger Peter Andersson, vd för Sven Johansson Bygg AB, som är entreprenör för bygget.

Han berättar att tre personer hade meddelat att de hade symptom under föregående helg och stannade hemma på måndag och tisdag i förra veckan.

Sedan konstaterades de smittade under onsdagen.

Peter Andersson, vd för Sven Johansson Bygg AB.
Peter Andersson, vd för Sven Johansson Bygg AB. Foto: Tommy Löfgren

– Då beslutade vi omgående att snabbtesta samtliga samma dag och då visade det sig vara ytterligare fyra som hade smittats. Med hjälp av de riskanalyser vi sedan tidigare tagit fram och dialog med beställaren Bengtsforshus bestämde vi då att stänga bygget, säger Peter Andersson.

Fram till i dag har alltså ytterligare några konstaterats sjuka och några till har symptom.

”Många sjuka på kort tid”

– Det är många av våra medarbetare som drabbats på kort tid. Det här är något vi har varit rädda för länge. Men det är en stor arbetsplats på Björkdungen. Det har varit mellan 25 och 30 personer som går där. Och även om vi har haft arbetsplatsförbud för dem som inte har någon praktisk funktion, har använt handsprit och haft skilda matutrymmen så händer detta, säger Peter Andersson.

Hur känns det?

– Vi tänker först och främst på dem som har drabbats. Hälsan och säkerheten går först. Än så länge mår de, som väl är, efter omständigheterna bra.

– Sedan är det förstås olyckligt både för oss som entreprenör, för våra underentreprenörer och för beställaren Bengtsforshus att nu arbetet stannat av. Jag kan inte säga hur länge avbrottet varar. Men vi kan inte riskera att fler blir smittade. Vi har också en bra dialog med Bengtsforshus och vi hoppas att det här går över så snart som möjligt, säger Peter Andersson.

Stort intresse för lägenheterna

Datum för slutbesiktning av arbetet var tidigare satt till den 8 juni.

Det har, som Dalslänningen tidigare berättat, varit ett stort intresse för det nya lägenhetshuset på Björkdungen. Av de elva lägenheter som produceras är alla, utom en, uthyrda, meddelar Bengtsforshus. Planerad inflyttning var tidigare satt från och med den 1 juli. Men nu blir alltså även detta datum framflyttat.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsforshus ABBostad och byggenCoronavirusetFlerfamiljshusPeter AnderssonSven Johansson Bygg AB

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.