Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: En sorgens dag i Dals Långed

Publicerad:
En sorglig dag i Dals Långed när beslutet om Kolaregården fattades, anser insändarskribenten.
En sorglig dag i Dals Långed när beslutet om Kolaregården fattades, anser insändarskribenten. Foto: Thomas Wallin

En sorgens dag för Kolargården, Dals Långed som samhälle samt för dess invånare.

Den 21:e december 2020 avsade sig majoriteten av kommunfullmäktige i Bengtsfors kommun sin rätt att rösta om Kolargårdens vara eller icke vara, en rättighet som funnits sedan lång tid tillbaka i Sverige. I och med att ni röstade på Stig Bertilssons förslag, som gick ut på att kommunstyrelsen och i förlängningen äldreberedningen skulle avgöra Kolargårdens öde, blev konsekvensen att en nedläggning var säkrad, eftersom Stig Bertilsson var säker på att hans förslag skulle vinna på grund av att den före detta avhoppade socialdemokraten, numera politiska vilden Susanne Öhrn var en säker röst för hans förslag.

Det är en sorglig utveckling. Det här förstod naturligtvis majoriteten av kommunfullmäktiges deltagare och även allmänheten och övriga partier som var på plats, skulle bli konsekvensen. Den politiker som inte insåg detta ska nog inte sitta kvar i kommunfullmäktige.

Det klingar mycket falskt när vissa politiker i efterhand vill göra sken av att ni kämpat för Kolargårdens fortsatta existens. Detta gäller särskilt Sverigedemokraternas representant Britt-Inger Sandström som till media och i samtal med Kolargårdens personal och till undertecknad uttalat att hon var för att behålla kolargården. Även de tidigare Sverigedemokraterna, numera politiska vildarna, Christer Andreasson och Nore Johansson har till personalen och till undertecknad uttryckt sitt stöd för Kolargården. Om man ansåg att Kolargården skulle behållas borde man väl ha röstat för Socialdemokraternas förslag på tidigare nämnda kommunfullmäktigemöte, som föreslog just detta.

Vart tog Vänsterpartiets, Liberalernas och Centerns prat om att värna om landsbygden och hela kommunens invånare vägen? Särskilt de äldre och svaga?

Sverigedemokraternas beteende blir jag inte förvånad över, att de är i maskopi med Moderaterna. Det som är mest irriterande är att Dals Långeds invånare och då särskilt de äldre som bor på Kolargården, samt personalen som vårdat våra gamla ska bli drabbade av den avhoppade socialdemokratiska vilden Susanne Öhrn som är ute efter hämnd på sina forna partikamrater.

Känslan har från första början som detta förslag kom upp, varit att vi, av kommunens politiska ledning, bemötts med total oförståelse för våra åsikter och en fullständig avsaknad av empati för våra äldre och Dals Långed som samhälle. Vi har känt en stor maktlöshet.

Det är med sorg i hjärtat jag konstaterar detta beslut.

Roland Staf

Artikeltaggar

Britt-Inger SandströmChrister AndréassonInsändareKolaregårdenNore JohanssonSusanne ÖhrnSverigedemokraternaÄldreomsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.