Hoppa till huvudinnehållet

Söker fler aktiviteter för unga

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Fritidsgården i Färgelanda bommade igen i slutet av förra året. Kommunstyrelsen jobbar på ett förslag kring hur ungdomar i Färgelanda kommun ska få fler meningsfulla aktiviteter.
Fritidsgården i Färgelanda bommade igen i slutet av förra året. Kommunstyrelsen jobbar på ett förslag kring hur ungdomar i Färgelanda kommun ska få fler meningsfulla aktiviteter.

I slutet av förra året stängde fritidsgården i Färgelanda. Trots det visar en ny undersökning att många unga tycker att det finns mycket att göra i kommunen. Men inte alla. För att nå även dem jobbar Färgelanda kommun på att finna meningsfulla aktiviteter för alla ungdomar.

På grund av coronapandemin hade fritidsgården i Färgelanda stängt under längre perioder under förra året, men strax innan årsskiftet bommade den igen för gott.

För nästan ett år sedan beslutade kommunfullmäktige att stänga verksamheten. Kommunen behöver spara pengar för att få budget i balans och att stänga fritidsgården innebar en besparing på 1 miljon kronor.

Välbesökt möte

Samtidigt har politiken lovat att se över hur en ny mötesplats för ungdomar kan se ut.

Nyligen anordnades ett digitalt dialogmöte där frågan hur man kan nå fler ungdomar med meningsfulla aktiviteter dryftades.

– Det var ett bra och engagerat möte. Det var ett stort intresse, säger Tobias Bernhardsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Färgelanda.

Föreningar, representanter från Färgelanda kommun i form av folkhälsostrateg, rektorn för Valboskolan 7-9 och samhällsutvecklingssektorn medverkade, samt ungdomar, studieförbund och politiker.

Organisationen Fryshuset, som bland annat driver olika projekt för unga, var också med vid mötet.

Där redovisades bland annat en ny undersökning gjord bland ungdomar mellan 13 och 16 år i Färgelanda kommun. Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor som bland annat har undersökt ungdomarnas fritidsaktiviteter. 184 av 210 elever svarade på enkäten.

Tobias Bernhardsson (C), kommnustyrelsens ordförande samt kommunalråd i Färgelanda kommun.
Tobias Bernhardsson (C), kommnustyrelsens ordförande samt kommunalråd i Färgelanda kommun. Foto: Helena Lindgren

Den visar att de flesta är mycket nöjda med sin fritid och de unga anser att det finns ganska mycket att göra i Färgelanda kommun. Många tränar och idrottar samt är ute i naturen, men färre besöker bibliotek och fritidsgård.

Men enligt undersökning är det ändå många som tycker att det saknas fritidsaktiviteter.

– Vi ser att vi behöver fler mötesplatser för unga och bättre organiserad fritidsaktiviteter där det finns vuxna förebilder och vi behöver samverka med föreningslivet i det här, säger Tobias Bernhardsson.

Flera idéer

Vid mötet kom det fram flera tankar.

– Det var många kloka och engagerade idéer som kom fram.

I april ska Färgelanda kommun ha dialog med kommunens föreningar och under det här halvåret ska kommunstyrelsen presentera ett förslag kring hur en organiserad fritidsverksamhet kan komma att se ut.

– Vi behöver fundera över var vi ska landa i det här och även hur vi ska hantera finansieringen.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilFritidsgårdarFärgelandaFärgelanda kommunFärgelanda kommunNöje/KulturTobias BernhardssonValboskolan

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.