Hoppa till huvudinnehållet

Turistinformationen flyttar till biblioteket

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Bengtsfors turistinformation flyttar in till Kultur- och utbildningscentrums lokaler. Valet av placering ska ha varit en resa, och kommunen var tvungen att se över hur de kunde driva turistinformationen på ett så bra och samtidigt kostnadseffektivt sätt som möjligt, berättar Crister Blüme, destinationsutvecklare.
Bengtsfors turistinformation flyttar in till Kultur- och utbildningscentrums lokaler. Valet av placering ska ha varit en resa, och kommunen var tvungen att se över hur de kunde driva turistinformationen på ett så bra och samtidigt kostnadseffektivt sätt som möjligt, berättar Crister Blüme, destinationsutvecklare. Foto: Sanna Stark

Bengtsfors turistinformation flyttar in till Kultur- och utbildningscentrum.

Redan under måndagen smygstartades det med att bibliotekspersonalen, som under lågsäsong kommer sköta turistinformationen, besvarade turismfrågor på telefon och e-post.

– Det har varit en resa, men vi har hittat en väldigt bra placering, säger Crister Blüme, destinationsutvecklare på Bengtsfors kommun.

Det är med anledning av att Visit Dalsland, tidigare Dalslands Turist AB, sa upp sina lokaler i Bengtsfors och avslutade turistinformationsavtalet med Bengtsfors i somras samtidigt som kommunen står inför besparingsutmaningar som turistinformationen flyttar in till biblioteket.

– Vi var tvungna att se över hur vi kan driva turistinformationen på ett så bra och samtidigt kostnadseffektivt sätt som möjligt, säger Crister Blüme.

Samlat in synpunkter

Enligt Crister Blüme ska kommunen ha samlat in synpunkter på lämplig placering av turistinformationen från representanter från besöksnäringen i Bengtsfors.

– Centrumföreningen ville ha den nära centrum och få en slags synergi, där de som har rest hit faktiskt stannar kvar i centrum och besöker våra restauranger och butiker.

Med flytten kommer praktiska fördelar, menar destinationsutvecklaren.

Nu kan turister i stället vända sig till biblioteket för att få svar på sina frågor.
Nu kan turister i stället vända sig till biblioteket för att få svar på sina frågor. Foto: Sanna Stark

– Tidigare har många haft problem att hitta parkeringar. Det fångar vi upp nu. Dessutom är Kultur- och utbildningscentrum tillgänglighetsanpassat. Det finns även läsrum med utländska tidningar och flera offentliga toaletter, vilket har efterfrågats av besökare tidigare. Vi löser den biten också, säger han.

"Behåller kunskap"

Under lågsäsong kommer turistinformationen finnas vid disken inne i biblioteket, för att sedan flyttas ut till disken i Stenhallen under sommarsäsongen.

– Bibliotekspersonalen tar hand om telefonen och e-post under lågsäsong och går fortlöpande utbildningar i besöksnäringsverksamhet. Det är en enorm trygghet, men samtidigt vet vi ju att veckan efter midsommar till och med andra veckan i augusti är högsäsong. Vi kommer därför förstärka med sommarpersonal, säger Crister Blüme och fortsätter:

– Vi försöker fånga upp tidigare personal som har arbetat på turistinformationen. På så sätt behåller vi kunskap och trygghet.

Flytten smygstartades redan under måndagen, och beräknas vara helt klar i sommar. Först måste en skylt som visar var turistinformationen finns upp på fasaden.
Flytten smygstartades redan under måndagen, och beräknas vara helt klar i sommar. Först måste en skylt som visar var turistinformationen finns upp på fasaden. Foto: Sanna Stark

Dessutom kommer Crister Blüme och Anna Hjelmberg, som tidigare varit verksam i besöksnäringsbranschen innan hon blev kultur- och fritidschef i Bengtsfors kommun, finnas tillgängliga som stöd för personalen.

Artikeltaggar

Anna HjelmbergBengtsforsCrister BlümeDalslands Turist ABNyheterVisit Dalsland

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.