Hoppa till huvudinnehållet

Coronadrabbade Cornelia, 19, fick nedsatt lungfunktion

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
19-åriga Cornelia Magnusson, från Billingsfors, smittades av coronaviruset i augusti 2020. Än i dag, sju månader senare, lider hon av komplikationer efter smittan.
19-åriga Cornelia Magnusson, från Billingsfors, smittades av coronaviruset i augusti 2020. Än i dag, sju månader senare, lider hon av komplikationer efter smittan. Foto: Sanna Stark

Det bästa Cornelia Magnusson, 19 år från Billingsfors, visste var att gymma och cykla mountainbike.

Men i somras smittades hon av coronaviruset och låg inlagd fyra dygn på Näl. Sju månader senare har hennes lungor fortfarande inte återhämtat sig.

– Många ungdomar verkar inte se allvaret med att bli smittade utan tror att det bara är äldre som drabbas av komplikationer, säger hon.

Till synes är Cornelia Magnusson som vilken vanlig 19-åring som helst. Hon bor med sin familj i en villa i Billingsfors, älskar att träna, umgås med kompisar och har precis tagit sina första kliv in i arbetslivet.

Men efter att ha smittats av coronaviruset i augusti förra året har livet vänts upp och ned för Cornelia Magnusson.

Först fick Cornelia Magnusson lite ont i halsen, men efter att ha varit negativ på ett coronatest tänkte hon inte mer på det.
Först fick Cornelia Magnusson lite ont i halsen, men efter att ha varit negativ på ett coronatest tänkte hon inte mer på det. Foto: Sanna Stark

– Jag tror att jag blev smittad här i närområdet. Jag och min familj var helt friska och åkte till Spanien när det hade lugnat sig med coronaviruset en tag. Där vaknade jag och hade lite ont i halsen de första dagarna, säger hon.

Testade positivt

Några värre symtom än så hade inte Cornelia Magnusson, och resten av familjen höll sig friska under semestern. När de kom hem testade sig samtliga för coronaviruset. Alla var negativa.

– Vi tänkte inte något mer på det, säger 19-åringen.

Några dagar efteråt cyklade hon mountainbike tillsammans med sin mamma och pappa i skogen.

– Plötsligt kände jag att jag fick jätteont mellan skulderbladen när jag andades. Jag testade mig en gång till och jag fick provsvaret samtidigt som jag var ute och övningskörde med pappa. Jag hade blivit smittad, säger Cornelia Magnusson.

"Jag vaknar inte i morgon”

I samma veva fick Cornelia Magnusson hastigt svårt att andas. Med ilfart kördes hon till Näl med ambulans, och på coronaavdelningen väntade tolv läkare som tog olika prover på henne.

– Det blev bara värre och värre. Läkarna sa att jag var den yngsta patienten de haft som blivit så sjuk, säger hon.

När coronaviruset bröt ut ordentligt hos Cornelia Magnusson gick det fort. Hon fick ligga inlagd på Näl i fyra dygn. ”Jag vaknar inte i morgon”, tänkte 19-åringen när hon var som sjukast.
När coronaviruset bröt ut ordentligt hos Cornelia Magnusson gick det fort. Hon fick ligga inlagd på Näl i fyra dygn. ”Jag vaknar inte i morgon”, tänkte 19-åringen när hon var som sjukast. Foto: Sanna Stark

Cornelia Magnusson blev kvar på Näl med syrgas i fyra dygn.

– Jag var så dålig. Jag tänkte bara ”jag vaknar inte i morgon. Inte med de här lungorna”. Det var så konstigt att tänka så. Det är ju inte jag egentligen, säger hon.

Flera bakslag

Väl hemma igen skulle Cornelia Magnusson ta blodförtunnande sprutor och sitta i karantän i en vecka. Flera bakslag väntade.

– Till slut kände jag att jag inte orkade må dåligt längre. Jag bestämde mig för att jag skulle bli bra, säger hon.

Komplikationer än i dag

Sju månader har gått sedan Cornelia Magnusson blev smittad av coronaviruset, och än i dag lider hon av komplikationer.

– Jag är fortfarande väldigt dålig. När jag tränar eller känner röklukt blir jag liksom tjock i hela bröstet. Förr gymmade jag för att bygga muskler, men nu blir jag illamående och nästan kräks så fort jag anstränger mig. Cyklar jag måste jag lägga mig på marken för att få luft. Vissa dagar är bättre, vissa sämre, säger hon och fortsätter:

– Det känns jättekonstigt. En 19-åring som redan har lungproblem! Många tar en inte seriöst och förstår inte allvaret. Jag kan helt enkelt inte göra sådant som andra ungdomar gör.

När Cornelia Magnusson ser tillbaka på händelsen beskriver hon det som en ”käftsmäll”.

– Jag har liksom börjat uppskatta min familj, släkt och vänner på ett helt annat sätt. Vill ta vara på det jag har.

"Var rädda om er”

Ingen annan i familjen smittades, och tester har visat att Cornelia Magnusson har antikroppar mot coronaviruset.

– Jag längtar tills alla får vaccin så allt kan bli som vanligt igen. Jag har hört att man bara har antikroppar i åtta, nio månader efter smitta och det har ju snart gått så lång tid. Får jag chansen att vaccinera mig kommer jag göra det, och det hoppas jag de flesta gör också, säger hon.

Livet har vänts upp och ned för Cornelia Magnusson. Nu vill hon uppmana andra ungdomar att ta coronaviruset på allvar.
Livet har vänts upp och ned för Cornelia Magnusson. Nu vill hon uppmana andra ungdomar att ta coronaviruset på allvar. Foto: Sanna Stark

Nu vill Cornelia Magnusson höja ett varningens finger för ungdomar som inte tar coronaviruset på allvar – trots att ett år har passerat sedan pandemin bröt ut.

– Många tonåringar lever på som vanligt. Det är tråkigt, och jag vill visa att det inte bara är äldre som drabbas. Var rädda om er, även om det kan vara kul att vara ute och härja, säger Cornelia Magnusson och fortsätter:

– Jag lovar, det är inte kul att behöva anpassa hela sitt liv efter sådana här komplikationer.

Artikeltaggar

BillingsforsCoronavirusetNyheterNälSpanien

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.