Insändare: Ta kommunalt ansvar för Årbols skola

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Årbols före detta skola är aktuell för försäljning vilket oroar boende.
Foto: THOMAS WALLIN

Efter Dalslänningens artikel i tidningen den 12 februari om försäljning av Årbols före detta skola i Ärtemark.

En oro har spridit sig i bygden när detta blev känt genom tidningen och det har kommit många telefonsamtal till föreningar och byalaget.

Om denna försäljning genomförs vilar ett mycket stort ansvar på kommunen att fastigheten inte kommer i orätta händer med tanke på bland annat Lantlyckans Förskola som är hyresgäst i fastigheten.

Förskolan är mycket omtyckt och har barn även utanför Ärtemark, förfrågningarna är många för att få en plats i förskolan, dels för personaltätheten, ekologisk lagad mat, samt utomhusmiljön som barnen befinner sig i på dagarna.

Det finns cirka 30 barn och 8 till 9 anställda som kommer att beröras om inte kommunen hanterar denna försäljning på rätt sätt.

Det finns också föreningar och byalag som påverkas. Till exempel ÄIF och Ärtemarks Byalag, lokaliteter för års- och styrelsemöten, för jakt-, väg-, fiske-, o skytteföreningar. Föreningslivet är omfattande. Ärtemarks Byalag har cirka 200 familjer som är medlemmar och är engagerade i bygden.

Barn under 12 år är cirka 60 stycken som är kända i byalagets register som familjemedlemmar. Därför har ÄIF planer på utökad ungdomsverksamhet i sporthallen och i fastighetens utomhusmiljö.

Bygden har inflyttning med stort inslag av barnfamiljer, tilltagande intresse för att köpa hus/gård i området och bosätta sig utanför tätorten.

Företagsamheten är betydande i Ärtemark, det visade sej inte minst under företagsmässan som hölls för fyra år sedan i sporthallen och i dess anslutning.

Cirka 60 småföretag finns i Ärtemark och ett 40-tal deltog på mässan.

Årbols skola med sporthallen som uthyres cirka 750 timmar per år, och dess utomhusmiljö för barn och vuxna, med en mindre fotbollsplan samt lekredskap för de yngsta, asfalterade ytor samt inhägnat område.

Fastigheten och dess område har varit sedan lång tid tillbaka en centralpunkt för bygden med olika aktiviteter för alla åldrar både sommar o vintertid.

Det är lätt att rasera det som byggts upp under lång tid och skapa olust och otrygghet om ett beslut tas som är negativt för bygden och dess framtid.

En vädjan till kommunen att inte bara se på anbudssumman i detta fallet, eftersom många berörs av försäljningen.

Carl-Bertil Nilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.