Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Använd överskottet för medborgarnas bästa

Publicerad:
Stein Begby och Lena Grönlund.
Stein Begby och Lena Grönlund.

Äldreomsorg. Vi tar det en gång till eftersom Stig Bertilsson inte tycks ha förstått vad vi skrev i vår insändare den 5 mars.

Insändarsvar: Tror (S) att det finns genvägar?

Bengtsfors kommun redovisar ett överskott på 76,5 miljoner 2020. Av dessa pengar är 57,3 ett resultat av den omorganisation av bolagen som Socialdemokraterna initierade i oktober 2017 (KS §242), en intern bokföringsmässig transaktion. Det är vi är helt överens om. Av dessa kan 36,3 avsättas till resultatutjämningsreserven, resten förstärker kommunens kapital.

Men 19,2 miljoner (inte 20 som vi skrev) är ett ”riktigt” överskott, och 11,7 miljoner utgörs enligt Stig Bertilsson av outnyttjade statsbidrag som vi fått för att klara ekonomin under Coronapandemin.

Vi hävdar att de borde ha använts till det de var avsedda för i stället för att skapa ett plusresultat långt över det budgeterade.

Men de kanske inte behövdes? Vi har ingen redovisning för vad verksamheterna fått och inte fått. Nu skriver Stig Bertilsson, och sade uttryckligen på kommunfullmäktigemötet den 8 mars, att de kan användas under 2021 för att mildra effekterna av pandemin.

Det är ju utmärkt! Vi ser fram emot att få ta del av när, var och hur de används. Men påverkar det inte 2020 års resultat om pengarna förs över till 2021? Behövs det inte ett fullmäktigebeslut för flytta pengar från ett år till ett annat?

Statsbidraget på 5,5 miljoner till äldreomsorgen 2021, det har vi fortfarande inte sett minsta antydan till hur det ska användas. Tvärtom ska 3,5 miljoner sparas och platser inom särskilt boende som inte finns ska avvecklas. Om det finns 5 lediga platser och 10 ska bort, vilka 5 boende är det då som måste flytta, och vart? Eller hur är det tänkt?

Vi flaggar inte för hejdlösa utgiftsökningar, vi vill att de pengar som finns tillgängliga ska användas till det de är avsedda för, statliga som kommunala. God ekonomisk hushållning men också social och ekonomisk hållbarhet.

Om inte kommunens medborgare och medarbetare mår bra då kan inte kommunen utvecklas hur mycket pengar vi än har på kistbotten.

Stein Begby.

Lena Grönlund.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunInsändareLena GrönlundSocialdemokraternaStein BegbyStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.