Hoppa till huvudinnehållet

Bostadsbolag höjer hyror

Publicerad:
Det kommunala bostadsbolaget Edshus höjer hyrorna i april. För en normaltvåa på 60 kvadratmeter sker en höjning på 77 kronor.
Det kommunala bostadsbolaget Edshus höjer hyrorna i april. För en normaltvåa på 60 kvadratmeter sker en höjning på 77 kronor. Foto: Tommy Löfgren

Det kommunala bostadsbolaget Edshus höjer hyrorna i april. Det efter en segdragen förhandling med Hyresgästföreningen.

Inför årets förhandling begärde Edshus AB en hyreshöjning på 3,9 procent. Bostadsbolaget hänvisade till kommunens beslut att höja taxorna för el, värme, vatten och sopor.

Under förhandlingens gång sänkte Edshus kravet till 2,5 procent, men Hyresgästföreningen menade att det fortfarande var för högt. Med tanke på bolagets förutsättningar, och den rådande ekonomiska krisen, menade Hyresgästföreningen att 1,35 procents höjning var mer rimligt.

I februari valde Edshus att stranda förhandlingen. Bolaget tog hjälp av tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén (HMK), en nationell partssammansatt kommitté bestående av ledamöter från Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningens Riksförbund.

Återupptog förhandling

Men då medlingsbudet dröjde beslöt sig parterna för att återuppta förhandlingen igen. Till slut kunde man nå en kompromiss som innebär att hyrorna höjs i april med 0 till 1,85 procent, där genomsnittet ligger på 1,5 procent.

– Det känns skönt att vi kunde komma överens till slut, trots en strandning. Beslutet från HMK dröjde, vilket medförde att hyresgästerna riskerade att få en retroaktiv hyreshöjning från årsskiftet, förklarar Sophia Fors, som ledde Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.

– Att hyror går upp när kommunpolitiker höjer taxor och avgifter är tyvärr vanligt. Därför är det oerhört viktigt att politikerna är återhållsamma med taxehöjningar.

Lars Fredriksson, vd Edshus AB, med riting överTimmertjärn, ett område som ska göras i ordning.
Lars Fredriksson, vd Edshus AB, med riting överTimmertjärn, ett område som ska göras i ordning. Foto: Tommy Löfgren

Lars Fredriksson, vd vid Edshus, säger att han trots högre krav är nöjd.

– Det är hyfsat, även om vi tvingas lägga mindre pengar på underhåll än vad vi hade behövt. Vi kommer inte kunna göra det vi hade planerat, men vi får rätta oss efter det vi har tillgång till, säger han.

För en normaltvåa på 60 kvadratmeter innebär avtalet att höjningen stannar på 77 kronor i genomsnitt istället för begärda 200 kronor.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDals-Eds kommunEdEdshus ABHyresgästföreningenHyrorLars Fredriksson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.