Hoppa till huvudinnehållet

(S)- och (M)-kommunalråd rasar mot arbetsmarknadsministern

Publicerad:
Kommunalråden Stig Bertilsson (M) och Michael Karlsson (S) ryter till i en skrivelse till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Kommunalråden Stig Bertilsson (M) och Michael Karlsson (S) ryter till i en skrivelse till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nu gör Bengtsfors och Åmål gemensam sak. I en skarp skrivelse till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) efterlyser de båda kommunstyrelseordförandena Stig Bertilsson (M) och Michael Karlsson (S) mer resurser för att kunna möta arbetsmarknadens behov.

Bakgrunden är att Arbetsförmedlingen i Fyrbodal meddelat att inga extratjänster ska förlängas eller att inga nya beslut ska tas i kommunerna.

– Över en natt raseras bägge kommunernas hela arbete, skriver Bertilsson och Karlsson.

Kommunalråden Stig Bertilsson (M) och Michael Karlsson (S) ryter till i en skrivelse till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Kommunalråden Stig Bertilsson (M) och Michael Karlsson (S) ryter till i en skrivelse till arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Orsaken ska vara ett beslut om att insatser för matchningstjänster prioriteras på bekostnad av anslag till anställningsstöd.

Inte fått pengar

I brevet till arbetsmarknadsministern citerar de ur ett brev som Arbetsförmedlingen Fyrbodal nyligen skrivit: ”För att tala klarspråk innebär detta att Arbetsförmedlingen Fyrbodal inte erhållit den medelstilldelning som behövs för att kunna arbeta proaktivt med Extratjänster som en insats i att bryta långtidsarbetslöshet.”

Bertilsson och Karlsson pekar på att den nya situationen innebär stora svårigheter på det kommunala planet. Det gäller det pågående arbetet för att stödja människor som börjat sin resa tillsammans med arbetsgivare och utbildare för att bryta sitt utanförskap. De blir återigen hänvisade till försörjningsstöd.

– Vi som kommuner kan inte arbeta på detta sätt framöver. Vi kan inte satsa pengar, hjärta och tänka långsiktigt i vårt arbetsmarknadspolitiska arbete när det hela tiden blir tvära kast och andra förutsättningar. Återigen har vårt samarbete med Arbetsförmedlingen försvårats och det som borde vara ett långsiktigt gemensamt arbete existerar inte. Tilltron och respekten är återigen skadad, skriver Stig Bertilsson och Michael Karlsson.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunArbetsförmedlingenBengtsfors kommunEva NordmarkMichael KarlssonNyheterStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.