Tankar inför helgen: Brödunder

Familj
PUBLICERAD:
Ingemar L Scott.
I Bibeln kan vi läsa om flera brödunder:

1. Israels folk fick manna i öknen att äta under 40 år 6 av veckans 7 dagar och dubbelranson på fredagen. Det liknade koreanderfrö och smakade som semla med honung.

”På Sinaihalvön förekommer mannatamarisken (Tamarix mannifera). Ur dess stammar och grenar tränger ett sött sekret. Utsöndringen kan ske spontant eller genom snitt som cikador och andra insekter har orsakat. Saven används av sköldlusarten Najacoccus serpentinus och Trabutina mannipara som föda för larverna. Savens koncentration av kväve är låg och lössen avsöndrar ett kolhydratöverskott i form av små gul-vita droppar, vilka faller på marken. Beduiner samlar upp dessa små kulor eftersom de smälter på dagen.” Citat från vikipedia.

Att maten fanns där kunde vara naturligt genom denna tamarisk, men att det räckte för ett resande folk i öknen på ungefär 600 000 män förutom kvinnor och barn var ett påtagligt under.

2. På 800-talet före Kristus fick profeten Elia vara med om att hjälpa en änka norr om Israels land att överleva hungerkatastrofen. Hon gjorde en liten kaka åt Elia, sen en till sig och sin son i tro att det var det sista de hade att äta innan de dog av svält, men hon bakade och bakade och hade mat under hela missväxtperioden.

3. Profetlärjungen Elisha fick strax efter vara med att se hur 20 kornbröd räckte till 100 personer.

4. Av en pojkes matsäck gav Jesus mat till 5.000 män med medföljande kvinnor och barn. Alla fyra evangelisterna berättar om undret.

5. Utanför judiskt område blev senare 4.000 män övernaturligt mättade.

På 1900-talet hände det liknande saker:

1. Gösta Öman beskriver i sin bok Risundret hur 80 kg ris förvandlades till 2 700 ton i Taegu i Sydkorea 17 februari 1964.

2. Rolf Karlsson berättar i sin bok Ljus i mörker om hur han och frun i sin lägenhet i Alingsås skar och skar brödet bara förökades.

På spotify kan du höra om ett soppunder genom att söka på mirakelberättelser av Richard Lundgren.

1. Det beskrivs såhär: ”I dagens avsnitt får vi höra på coola mirakelberättelser av Richard Lundgren. Han berättar bland annat om hur Gud gav honom det albanska språket över natten och hur soppa till 10 personer räckte till långt många fler övernaturligt.”

Aktuella frågor:

1. Har det här inträffat? Om jag bara tror på det jag har sett och inte kan ta in andras erfarenheter är det väl hybris?

2. Varför får andra erfara det men inte vi (Jag antar att de flesta av er läsare, kanske till och med alla liksom jag inte varit med om något brödunder)? Gud är suverän och gör undantag från det vanliga, när Han vill. De som är mer välbehövande än de flesta av oss får oftare smaka Guds oerhörda makt och generösa försörjning.

3. Vad kan vi som inte sett brödunder lära oss av sådana berättelser? Gud har makt att förse dig men vad du behöver. Kom i ditt bekymmersfyllda läge med din bön till Honom genom Jesus. Hans sätt att hjälpa dig varierar från situation till situation, men på något sätt har Han något gott att ge dig. Du som är döpt och tror på och vill möta Jesus även under pandemin välkommen till nattvardens stora brödunder, där Han som föddes i Betlehem (=Brödhuset) kommer till oss i, med och under bröd och vin.

Ingemar L Scott

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.