30 000 nya doser till de äldsta

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Ytterligare 30 000 doser av vaccin levereras till vårdcentralerna i nästa vecka vilket möjliggör att vaccinationen av personer i fas två fortsätter.
Foto: THOMAS WALLIN
Nästan 30 000 vaccindoser levereras nästa vecka till vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Det innebär att vaccineringen av personer som är 85 plus kan fortsätta.

Västra Götalandsregionen meddelar i ett pressmeddelande under fredagen att cirka 30 000 doser av vaccin mot covid-19 levereras under nästa vecka, vilket möjliggör att vaccineringen av personer i fas två löper på som planerat.

Den här veckan skulle det preliminärt ha levererats nästan 50 000 doser, vilket var rekordmånga.

Nära 54 procent av alla som är 85 år och äldre i Västra Götalandsregionen har vaccinerats med en dos och 26 procent är fullvaccinerade. Det visar data fram till och med vecka nio.

”Det är glädjande att vi är igång”

Det finns en tydlig vaccinationseffekt bland de äldsta, både vad gäller nya bekräftade fall och hur många äldre som behöver sjukhusvård.

– Det är glädjande att vi är igång med att vaccinera de äldsta i fas två. Vi vaccinerar i åldersordning och i femårsintervall. När alla som är 85 år och äldre fått vaccin står personer som är födda 1937 till 1941 på tur, men vi kan ännu inte säga exakt när. De besked vi har nu kring hur många doser vi kommer att få är för osäkra. Men vi kommer att gå ut med information så fort vi vet, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, Västra Götalandsregionen, i pressmeddelandet.

GÖTEBORG 20210224 Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götaland, under en digital pressträff hos Region Västra Götalands pressträff. Foto: Thomas Johansson / TT kod 9200
Foto: Thomas Johansson/TT

Västra Götalandsregionen är beredd och har kapacitet att utföra mer än 100 000 vaccinationer per vecka och kan öka kapaciteten om det kommer ännu mer vaccin.

Halverade leveranser

Västra Götalandsregionen ser nu över hur gårdagens uppgifter om att Astra Zeneca halverar sina leveranser fram till sommaren påverkar vaccinationsplaneringen.

– Vi sitter just nu och tittar på det här, men det är för tidigt för oss att ge ett exakt besked om hur det påverkar oss. Vi vill självklart ha så många doser som möjligt, så att vi kan öka takten, säger Kristine Rygge.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.