Insändare: Vem styr Färgelanda?

Publicerad:
Jörgen Andersson, gruppledare för Sverigedemokraterna Färgelanda. Foto: Helena Lindgren

Ja, frågan är relevant men inte så enkel att svara på.

Insändarsvar till (SD): Vi tar ansvar för Färgelanda

Inför valet 2018 sa Tobias Bernhardsson (C) att vad Färgelanda behöver är ett nytt ledarskap. Hur detta ledarskap skulle se kunde han dock inte precisera. Valet gav heller inget tydligt resultat förutom det att kommuninvånarna tydligen inte var nöjda med det socialdemokratiska minoritetsstyre som rått sedan valet 2014. En tid efter valet presenterade Tobias Bernhardsson en trojka bestående av honom själv, Kenneth Carlsson (L) och Linda Jansson (M). Även denna gång skulle Färgelanda ledas av ett minoritetsstyre, något som Tobias inte såg som ett problem då man genom valteknisk samverkan fick majoritet i nämnderna och i Kommunstyrelsen.

Insändarsvar: Vi vill nå bra beslut i Färgelanda

Efter ungefär halva mandatperioden meddelade Tobias Bernhardsson att han inte längre har förtroende för Moderaternas gruppledare Linda Jansson. Moderaterna svarade med att lämna samarbetet. Förtroendet är brutet och sprickan är djup i den tidigare alliansen. Det minskade minoritetsstyret ska enligt Tobias fortsatt styra, nu utan majoritet någonstans! Man saknar majoritet i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och nämnderna. Bygg- och Trafiknämnden har man helt lämnat åt oppositionen då ordföranden är moderat och vice ordförande är socialdemokrat! Kommunstyrelsens första och andra viceordförande tillhör nu båda oppositionen!

Inga problem för Tobias Bernhardsson. Han förespråkar nämligen "breda politiska lösningar". Vilka kan han då tänkas samarbeta med? Knappast med Moderaterna som precis lämnat Alliansen. Inte heller med Sverigedemokraterna, det har Annie Lööf förbjudit. Vänsterpartiets stöd är inte speciellt troligt och skulle inte räcka så långt. Återstår då Socialdemokraterna med Ulla Börjesson i spetsen. Ulla Börjesson har redan erbjudit sig vara redo att kompromissa.

Vi har nu ett centerpartistiskt kommunalråd som inte klarar hålla ihop Alliansen utan ser ett samarbete med Socialdemokraterna som en lösning.

Samtidigt har vi ett Socialdemokratiskt oppositionsråd som inte tvekar om att i pressen tala om att man är redo att kompromissa med Centern. Är det detta som är det utlovade "Nya ledarskapet"?

För oss som verkat i Färgelandapolitiken några år kommer detta inte som någon överraskning.

Tvärtom, vi ser nu återigen Centern och Socialdemokraterna omfamna varandra och på så sätt behålla och fördela kommunalrådsposterna mellan sig. Kanske inte riktigt lika tydligt som 2014 då Socialdemokraterna i styrande minoritet hjälpte Centern att rösta fram Tobias Bernhardsson som oppositionsråd. Något som man också fick mycket kritik för.

Ulla Börjesson (S) har under sin tid som oppositionsråd inte en enda gång försökt ena oppositionen. Något som beskrivs i Kommunstyrelsens reglemente enligt följande: "Det åligger oppositionsrådet att:

– Leda, samordna och företräda de partier som sitter i opposition.

– Med uppmärksamhet följa frågor av betydelse för kommunens utveckling och ekonomiska intressen samt effektiviteten i verksamheten och för oppositionens räkning ta initiativ i dessa frågor

– Representera kommunens opposition vid sammanträffanden med myndigheter, konferenser, sammanträden och andra tillfällen om inte kommunstyrelsen bestämt annat."

Till sitt försvar säger hon att hon inte kan samarbeta med oss Sverigedemokrater på grund av våra värderingar!

Det finns också beskrivet i Arvodesbestämmelserna som reglerar oppositionsrådets uppdrag och arvode. Där står band annat att oppositionsrådet ska hålla oppositionen informerad. Inte heller detta har hon lyckats med. Under mer än ett års tid har vi inte fått någon information alls från oppositionsrådet. Hon sätter alltså sina egna politiska övertygelser högre än de styrande dokument hon själv varit med att besluta om. Återstår att se hur oppositionsrådet kommer att arbeta med detta nu när hon också skall företräda det nya oppositionspartiet, Moderaterna. Nämnas kan också att Tobias Bernhardsson under sin tid som oppositionsråd var om möjligt ännu sämre på detta. Något som han tydligen fortsätter med som Kommunalråd då även hans Allianskollegor klagar på bristande information.

Hur var det nu med frågan om vem som styr Färgelanda? Jo, Centern och Socialdemokraterna i symbios delar på kakan. Smulorna plockas villigt upp av Liberalerna!

Jörgen Andersson

Gruppledare för Sverigedemokraterna Färgelanda

Artikeltaggar

AlliansenAnnie LööfInsändareJörgen AnderssonKenneth CarlssonLiberalernaLinda JanssonSocialdemokraternaSverigedemokraternaTobias BernhardssonUlla Börjesson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare