Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Håll dialog före bygge

Publicerad:
Insändaren uppmärksammar bland annat risker med mikroplaster som läcker från en konstgräsplan.
Insändaren uppmärksammar bland annat risker med mikroplaster som läcker från en konstgräsplan. Foto: Mattias Modéen

Tack för ett snabbt svar och möjligheten till en öppen dialog. Att den befintliga grusytan fortfarande kommer att bli tillgänglig för allmänheten är bra då vi tolkar svaret som att brännbollsaktiviteter och annan skolidrott kommer att vara tillåtet att utföra på konstgräset? Eftersom dialogen har pågått under flera år undrar vi vad de övriga föreningarna samt skolan har haft för synpunkter på konstgräsplanens placering? Har dessa synpunkter vägts in i analysen av hur konstgräsplanen kommer att påverka alla inom kommunen? Vidare undrar vi om alternativa placeringar för konstgräsplanen diskuterats? Ett rimligt alternativ borde vara att göra om en av de befintliga gräsplanerna på Bergslätt? Då beslutet som ligger hos plan- och byggnadsnämnden endast handlar om huruvida bygglov ska beviljas eller ej uppkommer frågan var fortsatta diskussioner för berörda verksamheter ska kunna föras?

Insändarsvar: Miljöaspekten tas på stort allvar

Vi önskar också, precis som ni, att en fortsatt dialog förs för att tillgodose både behoven för Eds FF men också för övriga berörda. Frågan är om denna dialog kommer att föras innan byggnation påbörjas? Om ingen lösning hittats innan byggnation påbörjas kan exempelvis kommande skridskosäsong påverkas. För att en isplan ska kunna nyttjas och vara till lika stort värde som idag, behöver den finnas på skolområdet (barnen åker med glädje på rasterna), samt vara belyst. Hur säkerställs detta?

Vid användandet av granulatmaterial i gummi sker ett omfattande läckage av mikroplaster, trots granulatfällor och liknande. Idag finns flera miljövänliga alternativ för upprättande av konstgräsplaner. I exempelvis Göteborgs stad har man bestämt att inte använda gummigranulat när nya anläggningar byggs eller då de lägger om befintliga konstgräsplaner. Vidare ställer de miljökrav på föreningar som söker investeringsbidrag och/eller kommunal borgen för föreningsägda konstgräsplaner. Gummigranulat som läggs på konstgräsplaner försvinner från planerna med regnvatten, snöröjning och spelare och hamnar i dagvattenbrunnar och i omgivande natur. Varje år beräknas i snitt ett halv ton gummigranulat spridas per plan. (Källa: goteborg.se)

Eftersom kommunen är markägare för den aktuella ytan, borde möjligheter finnas att ställa krav för att inte öka miljöpåverkan. Rekommendationerna från Naturvårdsverket ställer också krav på verksamhetsutövaren att motverka eller förebygga påverkan på miljön (26 kap 19§ miljöbalken)

Föräldrar i Ed

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunEds FFFotbollInsändareKonstgräsNaturvårdsverket

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.