Hoppa till huvudinnehållet

Ny snatterilag ger lokala handlare hopp

Publicerad:
Johan Cardell, Ica-handlare i Bengtsfors menar att man måste ta den här typen av brottslighet på allvar. Foto: Conny Hultgren

Den 1 mars började den nya snatterilagen att gälla. Den ger butikerna möjlighet att kraftigare agera mot snattare och personer som stör ordningen.

Det är ett efterlängtat verktyg för att få tryggare butiksmiljöer. Enligt arbetsgivarorganisationen Svensk Handel är problemen med stölder, hot- och våldssituationer fortsatt stora. Samtidigt finns det stora geografiska skillnader.

Porta oönskade

Den nya snatterilagen ger handlare större möjligheter att hålla snattare borta genom att porta enskilda personer efter beslut av åklagare.

Andreas Nilsson, butikschef för Willys Hemma i Ed, hade gärna sett en skarpare skrivning i lagtexten.
Andreas Nilsson, butikschef för Willys Hemma i Ed, hade gärna sett en skarpare skrivning i lagtexten. Foto: Tommy Löfgren

Andreas Nilsson, butikschef för Willys Hemma i Ed. Han tycker att den nya lagen i grunden en bra, men hade gärna sett en skarpare skrivning.

Han upplever inte så stora snatteriproblem i butiken just, även om det förekommer med viss regelbundenhet.

Stör i butiken

– Ordningsproblemen är periodvis större. Det medför att främst personal kan känna sig hotade, säger han.

Han vill gärna prova lagen i praktiken för att kunna helt mäta effekten.

– Om en person med tillträdesförbud ändå kommer till butiken så måste jag ringa polisen. Jag får inte själv lyfta ut den personen. Det är polisen som ska sköta avvisningen. I våra trakter kan dröja innan polisen kommer, säger Andreas Nilsson.

Conny Sandin, är ordförande för centrumhandlarna i Bengtsfors. Han hoppas att det nya snatterialgen ska ge mycket positivt.
Conny Sandin, är ordförande för centrumhandlarna i Bengtsfors. Han hoppas att det nya snatterialgen ska ge mycket positivt. Foto: Tommy Löfgren

Conny Sandin, Bergers, Hans och Hennes och Skohörnan är ordförande för Centrumhandeln i Bengtsfors.

Han tycker att det som hittills kommit fram om den nya lagen är lite svårt att tyda. Ser bättre vad den innebär när lagen väl har tillämpats skarpt.

– Jag ser ändå positivt att lagen kan komma att betyda bättre butiksmiljö för handeln, säger han.

I perioder

Han berättar att det är vanligt med snatteri i olika omfattning.

– Det går i perioder, men vi har också ordningsstörningar i butiken. Det 'är varken bra för kunder eller butiken.

Conny Sandin välkomnar den nya polissatsningen i Bengtsfors. Trots att den inleddes för bara en knapp vecka har han sett mer av poliser i rörelse vid torget än många gånger tidigare.

– Det är verkligen efterlängtat, säger han.

Anlitar vaktbolag

På ICA Supermarket i Bengtsfors, berättar Johan Cardell att det förekommer snatterier och ordningsproblem från och till. Numera är det inte personalen som stänger butiken utan det sköts av vaktbolaget Securitas.

– Personalen ska inte behöva känna en otrygghet med att låsa när de går hem för kvällen. Samtidigt är det avskräckande för eventuella brottslingar. Vi har funnit det värt att investera i att vaktbolaget sköter den delen, säger Johan Cardell.

Han menar att när det gäller snatterilagen bygger mycket på att polisen är på tå och agerar när butikerna anmäler brott.

– Som jag förstått den nya lagen är det åklagare som fattar beslut om tillträdesförbud. För att kunna göra det måste åklagaren ha en dom att utgå ifrån. Därför måste polisen ta den här typen av brottslighet på allvar. Senast vi anmälde ett snatteri var polisen på tå. Det kändes bra, säger han.

Nya snatterilagen

En ny lag om tillträdesförbud till butiker började gälla den 1 mars. Lagen innebär att en person vid särskilda omständigheter ska kunna förbjudas att vistas i en butik om det finns risk för att personen kommer att begå brott, eller allvarligt trakassera någon, i butiken. Den som bryter mot ett tillträdesförbud ska kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Artikeltaggar

Andreas NilssonBengtsforsBergers bosättningsaffärConny SandinEdIcaJohan CardellNyheterRinga stöldSecuritasWillys

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.