Hoppa till huvudinnehållet

Thorn slog Vasaloppsrekordet: ”Värsta jag gjort”

Publicerad:
Gabriel Thorn körde sitt sjätte Vasalopp i helgen. Trots att han blev 44:a slog han Jörgen Brinks rekordtid från 2012.
Gabriel Thorn körde sitt sjätte Vasalopp i helgen. Trots att han blev 44:a slog han Jörgen Brinks rekordtid från 2012. Foto: Pontus Lundahl/TT

Årets Vasalopp gick i en rasande fart – rekordet från 2012 slaktades med hela tio minuter. Även Gabriel Thorn från Bengtsfors var snabbare – trots att han var 44:e åkare i mål.

– Det är det värsta skidloppet jag har gjort, säger han.

Det blev norsk herrseger i Vasaloppet 2021. Tord Asle Gjerdalen krossade rekordet när han vann på tiden tre timmar, 28 minuter och 18 sekunder. Därmed slog hans Jörgen Brinks rekord från 2012 med över tio minuter.

Det gjorde även Gabriel Thorn från Bengtsfors. Med tiden tre timmar, 36 minuter och 57 sekunder var han två minuter snabbare än Brink, trots att han kom i mål som 44:e åkare.

–Det är det värsta skidloppet jag gjort, och det var många i eliten som höll med mig, säger 26-åringen.

Toppåkarna satte en rasande fart redan från start, vilket gjorde det nio mil långa loppet till en otroligt tuff resa, speciellt för en åkare som vanligtvis tränar för kortare distanser.

– Det brukar vara en sällskapsresa första milen. Vanligtvis tar man det lugnt i början men nu var det full gas redan från start, så det var det klart tuffaste loppet hittills, säger Gabriel Thorn som avverkade sitt sjätte Vasalopp.

Fyra placeringar

Placeringen är fyra platser sämre än fjolårets 40:e-plats, men tiden är betydligt bättre.

– Det var en stabil insats även om jag hade hoppats på några placeringar högre. På den här nivån tittar man inte så mycket på tiderna, men det är alltid kul att kunna säga att man åkt på under fyra timmar, säger han.

Årets speciella pandemiupplägg påverkade inte själva tävlingen, men tog ifrån en del av upplevelsen.

– Att stå längst fram vid starten och ha 16 000 åkare i ryggen är ganska mäktigt. Allt blev lite mer avtrubbat nu, men det var också positivt att det var smidigare att ta sig fram. Men man gick liksom miste om folkfesten, säger Gabriel Thorn.

Nu återstår två tävlingshelger för SK Bore-åkaren. En Sverige cup-helg som just nu söker ny arrangör efter att Gällivare fått tacka nej med kort varsel, och del två av SM i Kalix.

Artikeltaggar

BengtsforsGabriel ThornLängdskidåkningVasaloppet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.