Hoppa till huvudinnehållet

Insändarsvar: Fel och missvisande om ekonomin

Publicerad:
Det som krävs i en kommun som vår är fortsatt försiktighet med utgifterna, konstateras i insändaren.
Det som krävs i en kommun som vår är fortsatt försiktighet med utgifterna, konstateras i insändaren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

När Lena Grönlund (S) och Stein Begby (S) i fredagens Dalslänningen försöker beskriva kommunens ekonomi så blir det felaktigt och helt missvisande.

Insändare: Det är nästan så man skäms

Det mest uppseendeväckande är att när en intern omfördelning, där kapital från kommunens moderbolag (57 miljoner kronor) redovisningsmässigt förs över till kommunförvaltningen, så beskrivs det av de båda (S)-ledamöterna som ett plusresultat som uppstått under 2020.

Så är det inte alls. Att vi i full enighet omstrukturerat kommunens bolagsstruktur innebär inte att kommunens ekonomi har förbättrats. Inte en enda krona har tillförts kommunkassan genom den förändrade bolagskonstruktionen. Det vi ser är kort och gott en bokföringsteknisk effekt som innebär att tidigare års resultat i kommunkoncernen synliggörs i kommunens resultaträkning.

I motsats till tidigare regim i kommun och deras mångmiljonunderskott gjorde Bengtsfors under 2020 med det nya styret första egna budget ett överskott på cirka 19 miljoner kronor. Det berodde dels på att vi lyckades hålla den budget som satts upp. Den nya majoritetens första budget låg på 5,6 miljoner kronor. Alltför lite för en kommun som vill utvecklas och göra satsningar för en attraktiv framtid, men i alla fall ett tydligt trendbrott jämfört med den tidigare förda (S)-politiken. Utfallet 2020 blev 7,5 miljoner, plus överskott av statliga bidrag till stor del på grund av Coronapandemin, 11,7 miljoner. Pengar som vi nu under 2021 kan använda för att mildra effekterna av pandemin. Det behövs i en tid när stora extrakostnader uppstår samtidigt som vi ser att skattekraften urholkas.

Föga förvånande så flaggar de båda (S)-ledamöterna nu för att de vill se stora utgiftsökningar. Mönstret känns igen. På temat ”allt till alla” ska pengarna flöda. Ibland är minnet kort…

Det som krävs i en kommun som vår är fortsatt försiktighet med utgifterna. Att sunt ekonomiskt tänkande får råda. Då kommer vi att ha råd både med förbättringar för medarbetare och nödvändiga investeringar. På det sättet bygger man för att vår kommun fortsatt ska vara attraktiv att bo, leva och arbeta i.

Stig Bertilsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Artikeltaggar

BengtsforsDalslänningenInsändareKolaregårdenLena GrönlundStein BegbyStig BertilssonÄldreomsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.