Insändare: Beröm till omsorgerna

Publicerad:
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Svar till Maria, Cecilia, Yvonne, Malin, Ulrika, Gunilla, Ingela, Catharina, Iman och Jenny;

Insändare: Rätt om säboplatser i Bengtsfors

Äldreomsorgen är som sig bör en av de stora kostnaderna i kommunens budget. Kommunens omsorg får i enkäter höga betyg och goda omdömen av brukare och anhöriga, något som vi är glada och stolta över. Dessa betyg och omdömen får vi i tack vare de insatser som medarbetarna inom vården gör. Både hos er inom säbo och ute i hemtjänsten.

Jag möter ofta kommentarer med beröm och stor tacksamhet över det arbete som utförs på alla nivåer. Ni vet också att den politiska ledningen lyssnar även på er. Om ett beslut inte går som ni önskat så innebär det inte att vi inte lyssnat utan kanske att även andra faktorer än de ni lyft fram, vägs in inför beslut. Talet om att vi ”bara lyssnar på cheferna” saknar helt grund. Hur skulle det annars se ut?

När vi nu efter kommunfullmäktiges beslut i december står inför att minska antalet platser inom särskilt boende så är utgångspunkten för det att vi över tid brukar ha ett litet antal platser som inte är belagda. Antalet varierar och de uppgifter jag presenterat har jag fått från förvaltningen. De är naturligtvis korrekta. Det bedöms att vi klarar behoven med tio platser färre än idag. Det ligger en viss omställning i det – och det handlar förstås också om ekonomi. Oavsett på vilket boende som de tio platserna minskas så är det verksamhet och medarbetare som påverkas.

Ni frågar hur pengarna i kommunens äldresatsning ser ut. För 2021 är vår bruttobudget för äldreomsorgen 174 miljoner kronor. Av detta utgör 146 miljoner personalkostnad.

Av de 174 miljonerna är 154 miljoner skattemedel. 20 miljoner kommer in i form av vårdavgifter (5,5 mkr), hyresintäkter 6,0) och statsbidrag (8,0). I sistnämnda belopp ingår 5,5 mkr som staten i år satsar extra i ett särskilt bidrag. Under året kommer vi också att kunna söka medel för bland annat kompetensatsningar på personal.

Jag vet naturligtvis att det kan vara ansträngt på olika håll inom kommunala verksamheter. En av förklaringarna till det är att resurserna är knappa. I politiken måste vi alltid prioritera och välja var medel ska satsas. Det här är ett ständigt och återkommande bryderi som vi inte tar lätt på. Inget område kan stå vid sidan av detta.

Det avgörande för politiken är inte att ”göra en fin budget” – det har vi inte utrymme för! Men budgeten måste gå ihop och vi måste ha resurser för att kunna göra investeringar som är nödvändiga för framtiden. Samma principer som gäller för ett företag, en organisation eller en familj gäller även för en kommun. Vi kan inte göra slut på mer pengar än vi har.

Kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson

Artikeltaggar

ÄldreomsorgInsändareKolaregårdenStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare