Hoppa till huvudinnehållet

Var tredje polis är kvinna: ”Jag har bara mött respekt”

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Drygt 60 år har gått sedan de första kvinnliga poliserna anställdes i Sverige, och i dag är ungefär var tredje polis kvinna. "Det finns absolut en trend av allt fler tjejer i yrket", säger Rebecca Vedin.
Drygt 60 år har gått sedan de första kvinnliga poliserna anställdes i Sverige, och i dag är ungefär var tredje polis kvinna. "Det finns absolut en trend av allt fler tjejer i yrket", säger Rebecca Vedin. Foto: Sanna Stark

Först år 1957 anställdes de första kvinnliga poliserna i Sverige. 62 år senare, år 2019, var 33 procent av Sveriges 20 000 poliser kvinnor enligt Polisen.se.

Rebecca Vedin, områdespolis i Dalsland, är en av dem.

– Med handen på hjärtat kan jag säga att jag aldrig har mött några fördomar mot mig under min tid som kvinnlig polis, säger hon.

46-åriga Rebecca Vedin, från Bengtsfors, har jobbat som polis i 14 år. I tisdags gjorde hon sin första dag som områdespolis i Dalsland, med sin hemort som utgångspunkt.

Att bli polis var till en början ingen självklarhet för Rebecca Vedin.

– Det var en polis, och nuvarande kollega, som tyckte att jag skulle passa i yrket. Jag var 29 år, bodde i Göteborg och jobbade som arrestantvakt på Polishuset då, säger hon.

Rebecca Vedin bestämde sig för att ta sig an utmaningen och söka till Polishögskolan i Stockholm. Men först pluggade hon upp sina betyg på vuxenutbildningen.

Efter Polishögskolan började hon sin karriär som ingripande polis i Göteborg och Mölndal, och därefter i Uddevalla och Åmål. Genom åren har hon jobbat i såväl yttre tjänst som brottsoffersamordnare.

– Som brottsoffersamordnare hjälpte jag utsatta kvinnor, män och ungdomar. Jag lotsade dem till rätt organisation som kunde ge rätt skydd och peppade dem att orka med en stundande rättegång, till exempel, säger Rebecca Vedin.

Fler tjejer i poliskåren

Rebecca Vedin vittnar om att polisyrket är en jämnt fördelad bransch, sett till andelen kvinnor och män.

– Jag jobbade som utredare på krimavdelningen i Åmål i många år och där är det också jämnt fördelat mellan kvinnor och män. Till och med fler kvinnor i nuläget. Det finns absolut en trend av allt fler tjejer i yrket.

Hon minns metoo-rörelsen, "jag också", som uppmärksammade hur vanligt det är med sexuella trakasserier mot kvinnor.

– Med handen på hjärtat kan jag säga att jag aldrig har mött några fördomar mot mig under min tid som kvinnlig polis. Jag har bara mött respekt från mina manliga kollegor, säger hon.

– Visst, ute på fältet i yttre tjänst har jag blivit kallad för alla möjliga könsord. Men det har snarare varit värre när jag varit ute på krogen i yngre dagar, fortsätter Rebecca Vedin.

"Finns alltid en backup"

Det absolut bästa med polisyrket är att det är så spännande och omväxlande, tycker Rebecca Vedin.

I tisdags gjorde Rebecca Vedin sin första dag som områdespolis i Dalsland, med Bengtsfors som utgångspunkt. Bakom sig har hon en 14 år lång poliskarriär.
I tisdags gjorde Rebecca Vedin sin första dag som områdespolis i Dalsland, med Bengtsfors som utgångspunkt. Bakom sig har hon en 14 år lång poliskarriär. Foto: Sanna Stark

Baksidor då, finns det några sådana?

– Absolut, precis som med alla jobb. Man får möta en del hemskheter, men man lär sig att hantera det. Vi kollegor och chefer stöttar och hjälper varandra. Det ska finnas en trygghet på jobbet, och det har vi, tycker jag. Det finns alltid en backup.

Artikeltaggar

BengtsforsMänskligtPolisenPolishögskolanRebecca Vedin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.