Insändare: Rätt om säboplatser i Bengtsfors

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kolaregården i Dals Långed.
Foto: Thomas Wallin

Med anledning av det pågående arbetet i äldreberedningen (ska se över framtida behov vad gäller äldre) och de senaste insändarna i Dalslänningen om att ta bort tio säboplatser (särskilt boende) på något/några av våra boenden, vill vi komplettera med verklighetsbaserad information.

– Kolaregården (23 februari) fullbelagt

– Granåsgården (24 februari) två lediga platser

– Solbacken (23 februari) två lediga platser

– Björklunda (23 februari) en ledig plats

– Korttidsboendet Björkåsen har 15 stycken intagna vårdtagare 23 februari

För många vårdtagare och anhöriga är situationen mycket ansträngd ute i hemtjänsten. Flera anhöriga påtalar att de inte orkar längre, vilket innebär att behovet av platser på säbo kommer att öka inom en snar framtid.

Det finns åtskilliga exempel på många ohållbara situationer ute i våra stugor, det handlar om att vänta livet ur människor, det är den krassa verkligheten som vi i vården tampas med. Vi har kämpat och kämpar stenhårt för att skydda våra äldre i denna pandemi och tacken blir att hotas med att tio platser inom säbo ska bort. Platser som behövs mer än någonsin!

Kolaregården är ett ypperligt exempel på hur ett demensboende bör se ut, med korta korridorer och välutrustade rum. Personalen har alltid en god överblick över vårdtagare tack vare att det är ett mindre boende, och patienterna behöver inte känna sig ensamma. Detta är till stor fördel om man jämför med det komplex till äldreboende som har uppförts i Mellerud. Det boendet är alldeles för stort för t.ex. dementa, men det är bara stora och flashiga byggnader som är åtråvärda för vissa politiker, vad de gamla behöver och vill är det aldrig tal om!

Den 21 december 2020 stod Stig Bertilsson på Kommunfullmäktigemötet och sa att det fanns tio lediga platser den 17 december 2020 på säbo i vår kommun. Samma dag (17 december) hade vi kollat antalet platser och fick då svaret två av enhetscheferna. Var hade Stig sina ytterligare åtta platser kan man undra? Efter insikten om att det inte det skulle vara möjligt att få genom den budget som innehöll en nedläggning av Kolaregården, ändrades detta istället till att ta bort tio säboplatser totalt i kommunen.

Det pågår mycket räv- och rackarspel inom politiken!

Björkåsen är ett korttidsboende , men det kan bli en lång väntan, ibland månader, innan någon boendeplats finns. Många får avslag på sina säboansökningar, för att de inte uppfyller de hårdare krav som finns idag. Det arbetas hårt för att våra äldre ska få bo hemma, och det är inget fel i sig för de som klarar sin dagliga situation, men det är många gånger multisjuka människor som behöver tillsyn dygnets alla timmar varje dag i veckan.

Björkåsen har problem med dementa som behöver mellanlanda när det inte finns plats på övriga boenden. Där är korridorerna långa, allt ser likadant ut, inga personliga möbler på rummen. De blir förvirrade, oroliga och utåtagerande. Bemanningen för detta är inte tillräcklig.

Det har kommit från regeringshåll att det ska satsas på äldre och det har även utbetalats en stor summa pengar från regeringen i samma syfte, hur ser Bengtsfors kommuns äldresatsning ut?

Enhetscheferna jobbar inte i vårdpersonalens verklighet på samma sätt, men det är bara cheferna som politikerna lyssnar på!

Det handlar inte om år innan platser behövs utan månader och dagar, det är väl dyrare att lägga ner och sedan behöva öppna upp? Att i Dalslänningen den 19 februari kunna hävda att alla som behöver en plats i säbo ska få det är mycket magstarkt, under dessa förhållanden. Vi behöver alla platser som finns! Ha framförhållning för en gångs skull och använd de pengar vi blivit tilldelade istället för att göra ”en fin budget” till vilket pris som helst!

Maria, Cecilia, Yvonne, Malin, Ulrika, Gunilla, Ingela, Catharina, Iman och Jenny

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.