Insändare: Campus ger Dalsland möjlighet att utvecklas

Insändare
PUBLICERAD:
Campus Dalsland skulle kunna medverka till att ge underlag för pendeltåg i Dalsland, framhåller insändaren.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Utbildning. Bengtsfors kommun har tagit initiativ till Campus Dalsland. Det kan etableras på Dalslands sjukhus i Bäckefors.

Flera populära och attraktiva utbildningar med olika inriktningar kan bli aktuella. Denna satsning bidrar till utveckling av Dalsland, inte minst när det gäller kompetensutveckling och kompetensförsörjning. Campus kommer att ligga mitt mellan högskolan i Trollhättan och högskolan i Östfold i Halden, Fredrikstad. Detta kommer öka samarbetet mellan Dalsland och Östfold (numera Vikens län) . Det är inte särskilt långt till Göteborgs universitet. Dalsland har hög arbetslöshet och relativt låg utbildningsnivå, detta samtidigt som befolkningen minskar.

Denna satsning kommer att generera många arbetstillfällen både till campus och andra verksamheter runt omkring. Det innebär att landskapet kan få ökande befolkning. Dalsland har en väldigt fin natur som kan locka, inte minst, barnfamiljer att bosätta sig i landskapet.

Det har talats om pendeltåg mellan Trollhättan och Halden med stationer i Dals Rostock (buss anslutning med Mellerud), Bäckefors ( bussanslutning med Bengtsfors). Även med stopp i Brålanda kommer invånarna att ha möjlighet att utnyttja tågen. Eftersom Dalsland har mycket att erbjuda vad gäller natur kan det ordnas paketresor med övernattning i exempelvis ED. Det innebär att resandet kommer att öka på dessa tåg. Det kommer att behövas fler avgångar. Utanför Sarpsborg ligger Kallnäs sjukhus med olika specialiteter.

Det har diskuterats i åratal var förbindelserna ska gå mellan Göteborg och Oslo. Ska de gå via Dalsland eller Bohuslän? Civilingenjör Birger Tiberg föreslår tillsammans med referensgruppen Dalslandspendlarna en förbindelse Halden-Kornsjö och Skee. Ett bygge av ny bana Halden-Kornsjö genom Iddalen möjliggör bygge av 20 kilometer järnväg från Idd till Skee där banan utrustas med ett triangelspår vid Skee strax söder om Strömstad. Det innebär en två km lång bro över Idefjorden. Detta förslag innebär fantastiska möjligheter både för Dalsland och för norra Bohuslän . Det kommer att bli snabbt att kunna ta sig från Strömstad till Halden och vidare mot bl.a. Bäckefors. En resa mellan Bäckefors och Strömstad kommer att ta c:a en timme. Det finns en potential för ökad befolkning i Dalsland och norra Bohuslän med dessa förslag.

Medel för kostnader till utbyggd infrastruktur kan sökas genom Klimatklivet via Naturvårdsverket. EU kan vara en tänkbar finansiär.

Dalsland som ligger mellan Oslo och Göteborg får härmed fantastiska möjligheter att utvecklas.

Christer Wilhelmsson

Ordförande Järnvägsfrämjandet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.