Hoppa till huvudinnehållet

Man skadade åtta – misstänkt terrorbrott

Publicerad:
Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda där en man på onsdagen attackerade flera personer med ett tillhygge.
Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda där en man på onsdagen attackerade flera personer med ett tillhygge. Foto: Mikael Fritzon/TT

En man i 20-årsåldern gick till attack mot åtta personer i centrala Vetlanda – och sköts senare av polis.

Tre personer har livshotande skador och polisen utreder om dådet kan ha haft ett terrormotiv.

Polisen fick flera samtal om att en man attackerade flera personer i närheten av järnvägsstationen i Vetlanda, vid 15-tiden på onsdagen. Han använde någon form av tillhygge.

Ungefär en kvart senare stoppades den misstänkte mannen av polis, som också sköt honom i samband med gripandet.

Åtta personer skadades och alla är inlagda vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Tre av dem bedöms ha livshotande skador och två av dem är allvarligt skadade.

Tittar på motivet

Polisen utreder dådet som ett mordförsök, men har också fattat misstanke om ett möjligt terrormotiv.

– Det finns detaljer i utredningen som gör att vi utreder eventuella terrormotiv, men i nuläget kan jag inte gå in på varför, sade länets polisområdeschef Malena Grann vid en telefonbaserad presskonferens på onsdagskvällen.

– Vi har ett nära samarbete med Säpo i detta.

En man i Vetlanda sköts av polis efter att ha skadat flera personer.
En man i Vetlanda sköts av polis efter att ha skadat flera personer. Foto: Carl Carlert/TT

Mannen som greps är i 20-årsåldern och hör hemma i en ort på det småländska höglandet. Han är känd hos polisen då han tidigare misstänkts för mindre brott.

Han är skottskadad, men polisen bedömer att han förr eller senare kommer att kunna förhöras. Poliser håller bevakning på sjukhuset tills dess.

Polisens så kallade verkanseld – pistolskott – kommer att utredas av den särskilda åklagarkammaren som utreder polisens agerande. Därför har det ännu inte förklarats varför skottet avlossades.

"Fruktansvärda händelser"

Polisen uppmanar allmänheten att höra av sig om de bevittnade händelsen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger sig ha informerats.

"Flera personer är allvarligt skadade. Det är fruktansvärda händelser och mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Just nu är det oklart exakt vad som har hänt och vad motivet varit. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman och har inlett en särskild händelse för att hantera händelseutvecklingen och skapa trygghet i Vetlanda” säger Damberg i ett pressmeddelande.
VETLANDA 20210303Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda där en man på onsdagen attackerade flera personer med ett tillhygge. Mannen som är i 20-årsåldern gick till angrepp mot åtta personer och sköts i samband gripandet senare av polis. Händelsen utreddes inledningsvis som misstänkt mordförsök, men ändrades senare till misstänkt terrorbrott.Foto: Mikael Fritzon / TT / kod 62360
VETLANDA 20210303Polisens tekniker på plats i centrala Vetlanda där en man på onsdagen attackerade flera personer med ett tillhygge. Mannen som är i 20-årsåldern gick till angrepp mot åtta personer och sköts i samband gripandet senare av polis. Händelsen utreddes inledningsvis som misstänkt mordförsök, men ändrades senare till misstänkt terrorbrott.Foto: Mikael Fritzon / TT / kod 62360 Foto: Mikael Fritzon/TT

Fem avspärrningar

Mer exakt passerade omkring 15 till 18 minuter mellan det allra första larmsamtalet och gripandet, enligt Jonas Lindell, som är polischef på det småländska höglandet.

– Där har angreppen skett under ett kortare tidsintervall, säger han.

Polisen har spärrat av totalt fem brottsplatser i kvarteren där mannen löpt amok. Mellan avspärrningarna är det några hundra meters mellanrum.

Många poliser kommer att synas på Vetlandas gator den närmaste tiden.

– Vi kommer att fortsätta bedriva arbetet med en stor resurs och prioritering och kommer lägga stort fokus på att ha en hög polisiär närvaro i Vetlanda. Vi kommer att arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande, säger Lindell.

Människor som tror sig ha sett eller hört något av händelseförloppet bör höra av sig, påpekar polisen.

Löfven fördömer

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) meddelar skriftligen att han tänker på de personer som skadats i Vetlanda och deras anhöriga.

"Jag fördömer det här fruktansvärda dådet. Vi möter dessa avskyvärda handlingar med samhällets samlade kraft. Vi blir påminda om hur skör vår trygga tillvaro är. Jag vill uppmana alla att sända en tanke till de som drabbats av våldet och till de män och kvinnor i sjukvården, polisen och i kommunen som arbetar med att vårda skadade och återupprätta tryggheten", lyder hans meddelande.

Strax före midnatt justerade polisen antalet skadade offer till sju personer.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Ann Edliden/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Artikeltaggar

Brott & blåljusVetlanda

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.