Hoppa till huvudinnehållet

Ridsportprofil utsedd till Dalslandshjälte

Publicerad:
Glad och överraskad blev Anna Wessman Karlsson i Svalungebyn utanför Dals Rostock när hon fick veta att hon utsetts till en Dalslandshjälte 2020. Kompisen Baloutezz håller med.
Glad och överraskad blev Anna Wessman Karlsson i Svalungebyn utanför Dals Rostock när hon fick veta att hon utsetts till en Dalslandshjälte 2020. Kompisen Baloutezz håller med. Foto: Tommy Löfgren

Det började med en gammal sågbock och en gren som huvud. För sexåriga Anna blev det en häst som gav många timmars lek. Där föddes ett genuint hästintresse som sedan följt Anna Wessman Karlsson genom livet.

I dag är hon hästägare, tränare, beridare, banbyggare och mycket mer av det som hör hästsporten till vid sidan av sin civila yrkeskarriär. Nu kan hon dessutom lägga utmärkelsen Dalslandshjälte 2020 till listan.

Det var i torsdags som Sofia Falkman, marknadsansvarig på Dalslands Sparbank, och Thomas Wallin, redaktör för Dalslänningen, kom på besök. De överlämnade check på 10 000 kronor, diplom och blombukett till en mycket glad mottagare, som kom hastande hem direkt från jobbet som produktionschef på Brålanda Industri AB.

I släkten

På familjegården Svalungebyn där hon är tredje generationen har hon sin bas. Här finns stall och nybyggt ridhus. I hagarna går vackra hästar och betar och här finns familjen med maken Örjan Karlsson och deras två utflugna söner.

I hagarna på gården går det fina hästar.
I hagarna på gården går det fina hästar. Foto: Thomas Wallin

Arbetet på gården sker för det mesta under tidiga morgnar, kvällar och helger eftersom både hon och Örjan har heltidsjobb att sköta.

Ett sätt att leva

– Att ha hästar är ett sätt att leva, säger hon.

Hon är känd för att vara en person med stort driv och förmåga att sätta mål. Det händer alltid något runt henne.

På söndag till exempel står hon för första gången på startlinjen för Vasaloppet med maken Örjan som påhejare. Med lite skidträning, men många mil löpning i benen räknar hon med att klara av utmaningen.

Anna Wessman Karlsson, Svalungebyn, uppvaktades av Sofia Falkman. Dalslands Sparbank, och Thomas Wallin, Dalslänningen.
Anna Wessman Karlsson, Svalungebyn, uppvaktades av Sofia Falkman. Dalslands Sparbank, och Thomas Wallin, Dalslänningen. Foto: Tommy Löfgren

På Svalungebyn tränas både hästar och ryttare. Anna Wessman Karlsson sköter det mesta själv, men samarbetar även med andra etablerade tränare som kommer till anläggningen.

Själv är hon väl så meriterad med en bakgrund med meriter i svår klass hoppning och fälttävlan.

Diplomerad beridare

Hon är också något så ovanligt som diplomerad beridare. De är personer som yrkesmässigt rider in och utbildar unga hästar till och med svår nivå. Utbildningen är flerårig med höga antagningskrav.

Som tränare är hon just nu verksam på tre platser. Nuntorp, Vänersborg och hemma i Svalungebyn.

Utveckla andra

– Det är ren glädje när jag ser häst och ryttare utvecklas. Det betyder jättemycket för mig, säger hon.

Läger för ungdomar och vuxna sommartid är också ett inslag i verksamheten Då är Örjan var med och göra sin del av jobbet.

Samtidigt har inte allt gått som på räls. Den 11 juli 2018 råkade hon ut för en otäck och allvarlig olycka när en häst som stegrade sig och hamnade över henne. Lyckligtvis fanns en person i närheten som var sjuksköterska och hon gjorde en avgörande insats.

Starka känslor

Många kände starkt för henne i den situationen och olyckan väcker fortfarande starka känslor. Det har varit en kamp för att komma tillbaka till den nivå hon är på i dag.

– Jag är så tacksam för att det trots allt har gått så bra, säger hon.

Det är med den känslan i knoppen och kroppen hon tar med sig i skidspåret när det är dags för Starten i Vasaloppet.

Anna Wessman Karlsson är bland mycket annat en av landets få examinerade beridare. Hemma i Svalungebyn byggde hon för fem år sedan ett ridhus som betyder mycket för verksamheten i det egna företaget Equidal.
Anna Wessman Karlsson är bland mycket annat en av landets få examinerade beridare. Hemma i Svalungebyn byggde hon för fem år sedan ett ridhus som betyder mycket för verksamheten i det egna företaget Equidal. Foto: Tommy Löfgren

Dalslandshjältar hittills

1. Sven-Ove Antonsson, Ärtemark

2. Stefan Dahl, Högsäter

3. Lena Hansson, Färgelanda

4. Anna Wessman Karlsson, Svalungebyn, Mellerud

Artikeltaggar

Anna Wessman KarlssonDalslands SparbankDalslandshjältarDalslänningenHästNyheterSofia FalkmanVänersborgVasaloppet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.