Hoppa till huvudinnehållet

Mysteriet kring viltskyltarna utrett

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Mysteriet kring viltskyltarna som dykt upp på Kinadalsvägen är löst.
Mysteriet kring viltskyltarna som dykt upp på Kinadalsvägen är löst. Foto: Sanna Stark

I tisdagens upplaga av Dalslänningen kunde man läsa om mystiska viltskyltar som dykt upp på Kinadalsvägen i Bengtsfors. Ingen visste egentligen om det är kommunen eller en enskild djurvän som har satt upp skyltarna – men nu är mysteriet utrett.

– Det är kommunen, säger Andja Barisic, projektledare på avdelningen för gatubelysning i Bengtsfors.

Att det rör sig mycket vilt i området kunde Olof Paulsson, eftersöksjägare, konstatera. Men varken han eller kommunen kunde, när Dalslänningen frågade, begripa varför skyltarna nyligen har satts upp på just Kinadalsvägen eftersom att det inte har skett någon viltolycka på vägen på flera år.

Andja Barisic, projektledare för gatubelysning på kommunen, har däremot svaret på frågan.

– Det är kommunen som har satt upp skyltarna, säger hon.

Andja Barisic har själv sett mycket rådjur passera Kinadalsvägen när hon promenerar på sträckan med sin hund. Efter flera telefonsamtal från djurvänner som bor i kvarteret var det dags för kommunen att agera.

– Boende hör av sig och säger att de ser rådjuren där varje dag, hela familjen Bambi. Folk är rädda för att rådjuren ska bli påkörda, och det är fint att de bryr sig. Vi hoppas att skyltarna får effekt och att folk är uppmärksamma när de kör på vägen, säger Andja Barisic.

Buskarna lockar

Skyltarna engagerar, och boende i området har hört av sig till Dalslänningen och berättat att skyltarna är efterlängtade. En kvinna, som önskar att vara anonym, har själv dagliga besök av rådjuren utanför fönstret.

– Det är hur mycket bärbuskar som helst som rådjuren äter av här. Jag har bott här i tio år och det går inte en dag utan att jag ser rådjuren, säger hon och skrattar.

”Tvärnitade”

Hon har, precis som eftersöksjägaren Olof Paulsson, inte hört om någon viltolycka som ska ha skett på gatan.

– Däremot vaknade jag en natt av att en bil tvärnitade så däcken skrek här utanför. Jag såg inte vad som hände, men förmodligen stannade bilen för ett rådjur. De rör sig främst på natten och morgonen här.

Buskarna verkar vara det som lockar rådjuren till Kinadalsvägen.
Buskarna verkar vara det som lockar rådjuren till Kinadalsvägen. Foto: Thomas Wallin

Själv har hon fått sätta upp drygt en meter höga metallstängsel runt sina buskar för att inte få en fullkomlig rådjursinvasion utanför hemmet.

– Jag hoppas att skyltarna uppmärksammar att det finns rådjur i området. Vi som bor här vet ju om det, men jag tänker att folk som inte är härifrån inte har samma koll. Det är bra att man aktar sig, säger hon.

Artikeltaggar

Andja BarisicBengtsforsDalslänningenDjur och naturKinadalsvägenNyheterOlof PaulssonViltolyckor

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.