Kommun stänger av snokande Google-program

Nyheter
PUBLICERAD:
Google analytics är ett program som används för att kartlägga internetanvändares vanor, och det har nu stängts av på Bengtsfors kommuns hemsida.
Foto: Helena Landstedt/TT
Bengtsfors kommun har uppmärksammat att programmet Google Analytics som används för att kartlägga användares internetvanor, har varit aktiverat och felaktigt använt. Kommunen stänger därför av funktionen.

Problemen med hur Google Analytics används av kommuner och myndigheter har de senaste dagarna uppmärksammats av medier. Programmet används i webbpubliceringsverktyg för att kartlägga användare och följa besöksstatistik på webbplatser.

För ett par år sedan gick Bengtsfors kommun över till ett annat verktyg för besöksstatistik som är godkänt för användning inom EU. Vid övergången till det nya verktyget missade man att avaktivera Google Analytics-funktionen.

"Detta är åtgärdat nu, det vill säga vår koppling till Googles analysverktyg är borttaget", skriver kommunen på sin hemsida.

Kommunen konstaterar även att programmet inte har hanterats korrekt och att kommunen inte ska bidra till att skicka personuppgifter vidare från människor som besöker webbplatsen. Incidenten har därför rapporterats till Integritetsskyddsmyndigheten.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.