Hoppa till huvudinnehållet

Rasmus Blom en av de hyllade vallarna: ”Superkul”

Publicerad:
Rasmus Blom (till höger) tillsammans med resten av vallateamet och världsmästarna Maja Dahlqvist och Jonna Sundling.
Rasmus Blom (till höger) tillsammans med resten av vallateamet och världsmästarna Maja Dahlqvist och Jonna Sundling. Foto: Privat

Efter en stark första VM-vecka i Oberstdorf med fyra medaljer hyllades de svenska vallarna. En av dem är den tidigare elitåkaren Rasmus Blom från Högsäter.

– Det är kul att känna att vi har åkarnas förtroende, säger han.

Första veckan av skid-VM i tyska Oberstdorf är avklarad. För Sverige har det varit succéartat – Jonna Sundling tog först det individuella sprintguldet, sedan ytterligare ett i stafetten tillsammans med Maja Dahlqvist. Däremellan tog Frida Karlsson silver och Ebba Andersson brons i skiathlon.

Efter framgångarna hyllas det svenska vallateamet som gett åkarna maximala förutsättningar i spåren. Rasmus Blom från Högsäter är en av dem.

– Det har gått kanonbra. Vi har haft en jättebra första vecka här. Det märks på både vallare och åkare när man träffar rätt första dagen. Då kommer man in lite bättre i mästerskapet och får lite arbetsro. Vädret har inte slagit om så jättemycket än, men det har varit väldigt varmt, så det har varit svårt att få till. Men det känns bra att vi är på banan, säger 33-åringen.

Åker flera mil om dagen

Tillsammans med två andra ansvarar han för glidet i skidorna. Veckan som gått har han tillbringat i testspåren, där han testat vallaprodukter och strukturer för att sedan rekommendera för vallarna vad som fungerar under vilka förhållanden.

– Det är ett rejält arbete. Jag åker ganska mycket skidor, speciellt nu när det varit varmare. Då finns jag mer tillgänglig ute i testspåren och rapporterar in via radio. Det blir mellan 15 och 40 kilometer varje dag. Vi håller ganska bra fart för att känna vad som funkar. Det blir en del träning, säger Rasmus Blom.

Hur känns det att få beröm från världens bästa skidåkare?

– Det känns jättebra. Det är för dem vi gör det här. Man vet ju själv när man var aktiv, att det var väldigt viktigt att ha bra grejer. Det är superkul att känna att vi har deras förtroende.

Måndag innebär vilodag för skidlandslaget, men för Rasmus Blom och övriga vallateamet, inklusive Rikard Andreasson från Bengtsfors, är det fortsatt arbete som gäller.

På tisdag väntar fortsättningen på VM med damernas 10 kilometer fristil.

Artikeltaggar

HögsäterHögsäters SKLängdskidåkningRasmus BlomSkid-VM

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.