Hoppa till huvudinnehållet

Erik Sandberg blev skogsägare som 11-åring

Publicerad:
Redan när han var 11 år köpte Erik Sandberg sin första skogsfastighet. Foto: Mattias Modéen

Jord och skog, jakt och fiske. Det har alltid varit 48-årige Erik Sandbergs stora intressen. Redan när han var 11 år köpte han sin första skogsfastighet och när han var 19 år flyttade han från villakvarteren i Åmål till sin mammas föräldrahem Dåverud i Ärtemark.

– Jag trivdes väldigt bra i Åmål, men mina intressen fanns i Ärtemark. Jag bodde tillsammans med min mormor Dagmar i åtta år. Min morfar, som också hette Erik, var en stor förebild för mig. Jag var mycket ute i skogen tillsammans med honom när jag växte upp. Men han hade avlidit när jag flyttade dit, berättar Erik.

De första åren jobbade Erik mest hemma på gården då det fanns mycket som behövde göras både i skogen och med byggnader.

Flyttade till gården Sand

När Erik var 22 år köpte han gården Sand i Hökhult, där han renoverade ett annat hus dit han sedan själv flyttade.

Han äger i dag två fastigheter som från början varit åtta.

På gården Sand bor Erik nu med sin hustru Ulrica, dottern Julia och sonen Gustav.

Erik Sandberg tillsammans med sonen Gustav vid vedboden och hönshuset.
Erik Sandberg tillsammans med sonen Gustav vid vedboden och hönshuset. Foto: Privat

– I dag bor mina föräldrar på fastigheten Dåverud. I Dåverud har jag ett hus till som jag köpt och nu hyr ut.

Tror på närproducerat

Erik äger nu 390 hektar skog, 22 köttdjur och 120 värphöns.

Några av 22 kor som finns på gården Sand.
Några av 22 kor som finns på gården Sand. Foto: Privat

– Jag tror mycket på det närproducerade och tycker att det är galet att Sverige har en så låg självförsörjningsgrad på livsmedel när så mycket prima jord ligger obrukad, säger han.

Eriks skog är certifierad och lantbruket är ekologiskt.

Tänk så underbart att vakna till fågelsång och att sedan gå ut i träskorna, bort till växthuset och äta solmogna tomater. /Erik Sandberg

När Erik började ta arbete vid sidan av skötseln av gårdarna så planterade han skogsplantor på hyggen och röjde ungskogar.

Det blev även 13 år med snöröjning inne i Bengtsfors.

Kör ut virke med skotare

Nu har Erik fokuserat entreprenaden till att köra ut virke med sin gallringsskotare och till att skrapa grusvägar med traktor och vägsladd.

Erik Sandberg i arbete med sin skotare.
Erik Sandberg i arbete med sin skotare. Foto: Privat

– När jag började i skogen så var skogsindustrin mycket negativ till investeringar i Sverige. Efter flera misslyckade satsningar utomlands så kom industrin på bättre tankar och har de senaste 15 åren rekordinvesterat i Sverige, med rekordvinster som följd.

Hemma i Hökhult har Erik också satsat på solceller och han har många idéer kring skogsbruk. Emellanåt kommer grupper av intresserade för att ta del av hans funderingar.

Skogen sysselsätter många

– Nya miljömål och den nya bioekonomin såsom hållbart byggande, spillvärme och förnybara drivmedel är faktorer som gynnar de areella näringarna. Skogen och skogsindustrin sysselsätter mängder av folk. Jag tror inte alla förstår vad hela kedjan av arbetstillfällen betyder för Sverige.

– Allt fler vill också bo på landet och slippa stress och den otrygghet som sprider sig i städerna. Tänk så underbart att vakna till fågelsång och att sedan gå ut i träskorna, bort till växthuset och äta solmogna tomater.

Erik Sandberg stortrivs hemma på gården Sand där han bor med sin familj.
Erik Sandberg stortrivs hemma på gården Sand där han bor med sin familj. Foto: Helena Lindgren

Erik säger också att han har haft otroligt mycket hjälp med allt möjligt av sin familj och nära och kära.

Vilken betydelse har skogen för dig?

– Skogen har en otrolig ekonomisk betydelse för oss här på landsbygden. Det är så många företag och arbetstillfällen som på olika sätt jobbar med och är beroende av skogsnäringen.

– Sedan har vi den biologiska biten. Genom att odla sin skog, sköta den och gallra rätt så skapar man livsmiljöer. Det är en fantastisk känsla att gå ute i sin egen skog där man har röjt eller gallrat.

Du blev ju tidigt intresserad för detta med skogsbruk. Vad var det som lockade?

– Jag har ett intresse för odlande, att få se hur något växer. Och ju äldre jag blev desto mer insåg jag vilken slumrande resurs det är. Vi skulle kunna sköta skogen mycket bättre än vad vi gör i dag, säger Erik Sandberg.

Skogsprofilen

Namn: Erik Sandberg

Ålder: 48 år

Yrke: Entreprenör

Familj: Hustrun Ulrica och barnen Julia och Gustav

Fritidsintressen: Jakt och fiske, skog och jord

Artikeltaggar

ÄrtemarkErik SandbergLantbrukSkogSkogsbruk

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.