Hoppa till huvudinnehållet

Ridklubbens hästar har fått corona: ”Ansträngd situation”

Publicerad:
Sex hästar insjuknade i ekvint coronavirus på Färgelanda ridklubb.
Sex hästar insjuknade i ekvint coronavirus på Färgelanda ridklubb. Foto: Helena Lindgren

I fredags insjuknade sex av lektionshästarna på Färgelanda ridklubb med feber och magproblem. Efter att en veterinär konstaterat att det rör sig om ekvint coronavirus, har man nu stängt för utomstående djur i fyra veckor.

– Det är en ansträngd situation, säger ridskolechefen Marianne Göthberg.

Efter att sex av ridklubbens hästar insjuknat i slutet av förra veckan togs kontakt med en veterinär som kunde konstatera att samtliga hade smittats av ett så kallat ekvint coronavirus. Det är den typen som bara drabbar hästar, som också Bengtsfors och Eds ridklubbar drabbades av förra året.

Hur smittan har tagit sig in på ridklubben har man svårt att lokalisera.

– Det smittar inte från hästar till människor, men människor kan bära med sig smittan på utrustningen. Det ska också kunna smitta genom att en häst luktar på en annan hästs bajs. säger ridskolechefen Marianne Göthberg.

Feber och kolik

Hästarna fick feber och magproblem, som kolik och minskad matlust. Men idag är samtliga sex djur feberfria.

– Vi tar temperaturen på dem tre gånger om dagen och har ständig kontakt med veterinären. Idag var första gången som alla sex var feberfria.

När smittan konstaterades stängdes ridklubben för utomstående hästar i fyra veckor, samt alla veckans ridlektioner. Nu är förhoppningen att man ska kunna köra lektioner med de friska hästarna från och med nästa vecka.

– Det är en ansträngd situation som det är för oss, så nu hoppas vi verkligen att det är över, säger Marianne Göthberg.

Artikeltaggar

FärgelandaHästsportMarianne Göthberg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.