Insändare: Vakna från dagdrömmerierna om campus

Insändare
PUBLICERAD:
Campus Dalsland. Bild rån utredningsunderlaget.
En tid tillbaka har det förekommit artiklar om att i Bäckefors ska vi skapa ett campus för högskoleutbildningar.

Ett sätt att få de som inte vill flytta på sig att utbilda sig och få arbete. Politiker talar drömmande om denna högskoleetablering i Bäckefors. En satsning som ska förkovra dalslänningarna och göra oss bildade. För i Bäckefors finns det byggnader som kan användas. En överdådig entré i glas måste vi bygga, som vi kan pryda framtida broschyrers framsida, för det har alla skolor. Ohh vad jobb det kommer bli i av detta!

Vakna! vakna upp från era dagdrömmerier! Varför ska vi satsa pengar på ett gemensamt campus? och i Bäckefors? För pengar Dalslands kommuner inte har. Genom statliga och regionala bidrag? De pengarna behövs i andra hål i plånboken, vi behöver inte ännu en felsatsning.

Men varför inte Bäckefors? Jo för det bor inte så många där, ganska enkelt.

Men det ligger mitt i Dalsland... förvisso, men Färgelandabor åker lättare och hellre till Uddevalla och Trollhättan. Brålanda likaså. Mellerudsinvånare åker på 45:an eller tåget lättare till Trollhättan, Vänersborg, Göteborg eller Karlstad. Åmåsborna åker snabbare till Karlstad. Möjligtvis att Edsbor och Bengtsforsbor skulle tycka Bäckefors är en rolig metropol att plugga i, för de som har bil, men jag är tveksam.

Med tanke på pandemin som härjat i ett år så främjas distansjobb och distansutbildningar än mer. Det är inte en framtidslösning att bygga ett campus. Utbildning är bra för Dalsland! Men på distans, eller som jag nämnde tidigare i de skolor som redan finns.

Använd de kommunala biblioteken som minicampus i varje kommun där man kan samlas för gemensamma stunder i den för övrigt lagda distansutbildningen. Var rädd om pengarna, statliga som kommunala!

"Trött på slöseriet"

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.