Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Anpassning av äldreboenden för framtida behov

Publicerad:
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Ekonomi. Den 11 november 2020 föreslog Bengtsfors kommunstyrelsen (ks) till kommunfullmäktige (kf) att minska antalet platser inom särskilt boende (säbo) med tio och för att genomföra det lägga Kolaregården i Dals Långed ”i malpåse” under 2021.

Den 21 december beslutade sedan kf att minska antalet säboplatser med tio. Kf tog alltså det principiella beslutet att minska med tio platser och ks fick uppdraget att praktiskt genomföra minskningen sedan man ytterligare värderat olika alternativ och även låtit äldreberedningen yttra sig i frågan.

Inför det har kommunförvaltningen nu redovisat sex olika alternativ, varav det ursprungliga förslaget om nedläggning av Kolaregården är ett.

Vad detta kommer att utmynna i är för tidigt att uttala sig om. Klart är alltså att antalet säboplatser ska minskas med tio i kommunen och det finns ju två skäl till det. Dels bedöms att vi klarar behoven med tio platser färre än idag och dels handlar det förstås om ekonomi.

Göran Skogfält (S) inledde ett inlägg i Dalslänningen i tisdags med följande: ”När behovet av kommunal service minskar är det viktigt att anpassa personalstyrkan kontinuerligt för att inte få onödiga kostnader.”

En självklarhet kan det tyckas, men så fungerar det dessvärre inte alltid i politiken. Därför välkomnar jag Görans inlägg.

Görans avslutande rader löd så här: ”När man nu kan minska antalet platser bör man därför inte bara se till det alternativ som är mest ekonomiskt fördelaktigt. Man bör också ta hänsyn till kvalité och önskemål från våra brukare.”

Till det kan läggas att mest ekonomiskt fördelaktigt brukar det i längden bli om man också från början väger in kvalité i besluten. Samtliga våra äldreboenden har såväl fördelar som nackdelar. Förtjänster och brister. Gemensamt för dem är att brukarna på samtliga platser ger höga poäng när det i enkäter mäts hur nöjd man är med sitt äldreboende.

Det blir därför en grannlaga uppgift att värdera om det blir Granåsgården, Solbacken, Björklunda eller Kolaregården som till slut pekas ut. I den situationen får naturligtvis de ekonomiska konsekvenserna stor betydelse.

När vi nu gör nödvändiga besparingar så är det ett faktum att vår kommun i längden förblir attraktiv om vi hushållar med våra medel så att vi också har möjlighet att framgent göra nödvändiga investeringar – och det utan att vältra över kostnader på uppväxande släkten och kommande generationer. Exempel på en sådan investering är hållbara, moderna och ändamålsenliga boenden för våra äldre. I framtiden kommer de behoven att öka.

Stig Bertilsson (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Artikeltaggar

BjörklundaGranåsgårdenGöran SkogfältInsändareKolaregårdenSolbackenStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.