Hoppa till huvudinnehållet

Här planeras det för turridning på åsnor

Publicerad:
Charlotte Steen är i full gång med att träna sina tre åsnor på gården i Laxarby, tillsammans med medryttarna Tone Lindström, till höger, och Isabelle Smedberg. Detta inför planerna på turridningsverksamhet.
Charlotte Steen är i full gång med att träna sina tre åsnor på gården i Laxarby, tillsammans med medryttarna Tone Lindström, till höger, och Isabelle Smedberg. Detta inför planerna på turridningsverksamhet. Foto: Sanna Stark

Dalslänningen kunde inte få nog av åsnor när vi hälsade på shetlandsponnyn Pärlan och åsnan Fabian i Åmåls djurpark för ett par veckor sedan.

Vi var helt enkelt tvungna att leta reda på den charmige Fabians tidigare ägare, Charlotte Steen, som dessutom smider planer för turridningar på åsnor framöver.

På sin gård i Laxarby bor 25-åriga Charlotte Steen tillsammans med maken Jesper, två hästar, schäferblandningen Gibbs och en katt.

Och tre åsnor.

Tre åsnor bor på gården – systrarna Julia och Catalina samt pappa Folke.
Tre åsnor bor på gården – systrarna Julia och Catalina samt pappa Folke. Foto: Sanna Stark

– Den yngsta är Julia, som blir tre år till sommaren. Hennes syster Catalina blir snart fyra, och så har vi pappa Folke, säger Charlotte Steen.

Folke är en berest herre. Han kommer ursprungligen från Spanien, och är liksom sina döttrar av rasen katalansk åsna.

– Han är tolv år gammal och kastrerades i samma veva som jag sålde systrarnas mamma.

Föder upp åsnor

Det är inte alltid man stöter på ett gäng åsnor i Sverige, men Charlotte Steen vittnar om att åsnor blir allt populärare och populärare.

Som barn fick Charlotte Steen åsnan Fabian i stället för en ponny. Sedan dess är hon fast för åsnor.
Som barn fick Charlotte Steen åsnan Fabian i stället för en ponny. Sedan dess är hon fast för åsnor. Foto: Sanna Stark

– Som ung red jag alltid stora hästar på ridskola och min farfar ville gärna köpa en ponny till mig, men ponnyer är ju så busiga och slänger gärna av en. En dag fick jag syn på Fabian på annons i en hästtidning. Det fick bli Fabian. Nu trivs han så himla bra med sin Pärlan på Åmåls djurpark, säger Charlotte Steen.

30-åriga ponnyn Pärlan från Ed lever livet i Åmål

Sedan Fabian vann Charlotte Steens hjärta har hon fastnat för åsnor. Nu har hon alltså fött upp systrarna Julia och Catalina.

För tillfället är Catalina i brunst, och de andra djuren på gården har fullt sjå att hänga med i damens humörsvängningar. Det hindrar däremot inte Julia från att vilja krama allt hon ser.

Julia, tre år, skulle kunna kramas en hel dag om hon fick bestämma.
Julia, tre år, skulle kunna kramas en hel dag om hon fick bestämma. Foto: Sanna Stark

– Julia blev buren som fölunge. Det var hur mysigt som helst, men vi ångrar det lite i dag. Hon tror nämligen att hon är lika liten fortfarande, och helst skulle hon vilja gosa hela dagen. Hon sätter upp framhoven och vill att man håller i det, det är liksom kramar för henne, säger Charlotte Steen samtidigt som hon har Julias huvud hängandes mot axeln.

När Julia var fölunge blev hon buren. Gulligt då, men något som Charlotte Steen och maken Jesper ångrar lite i dag.
När Julia var fölunge blev hon buren. Gulligt då, men något som Charlotte Steen och maken Jesper ångrar lite i dag. Foto: Sanna Stark
Julia vill nämligen fortfarande bli buren. Numera får hon nöja sig med att Charlotte Steen håller om hennes ena framben.
Julia vill nämligen fortfarande bli buren. Numera får hon nöja sig med att Charlotte Steen håller om hennes ena framben. Foto: Sanna Stark

Rids in

Vanligtvis går åsnorna på lösdrift och njuter av livets goda tillsammans med ardennerhästen Teddy och varmblodiga travaren Långben.

Ardennerhästen Teddy är en av två hästar på gården.
Ardennerhästen Teddy är en av två hästar på gården. Foto: Sanna Stark

Men sedan en tid tillbaka har åsnorna fått ännu en ärofylld uppgift – inridning.

Catalina är numera van vid att ha ryttare och utrustning på ryggen.
Catalina är numera van vid att ha ryttare och utrustning på ryggen. Foto: Sanna Stark

Uppdraget att vänja åsnorna vid utrustning, ryttare på ryggen och slutligen bygga muskler och kondition gör Charlotte Steen tillsammans med medryttarna Tone Lindström och Isabelle Smedberg.

Envis som en åsna? Folke är inte jättesugen att gå nära Catalina när hon är i brunst. Då svänger humöret snabbt, har han fått lära sig. Tone Lindström gör sitt yttersta att få med sig honom.
Envis som en åsna? Folke är inte jättesugen att gå nära Catalina när hon är i brunst. Då svänger humöret snabbt, har han fått lära sig. Tone Lindström gör sitt yttersta att få med sig honom. Foto: Sanna Stark

– Jag var länge engagerad i Arvikas ridklubb innan jag flyttade till Bengtsfors. Jag ser det här som en rolig möjlighet att ta upp ridningen igen, säger Tone Lindström.

Isabelle Smedberg har jobbat flera säsonger som turridningsguide på Dalslands Aktiviteter.

Isabelle Smedberg har varit turridningsguide på Dalslands Aktiviteter. Här rider hon hästen Långben, och leder Julia som ännu är för ung att ridas in.
Isabelle Smedberg har varit turridningsguide på Dalslands Aktiviteter. Här rider hon hästen Långben, och leder Julia som ännu är för ung att ridas in. Foto: Sanna Stark

– Jag gick naturbruksgymnasium med inriktning hästar och jobbat i stora stall innan. Det passar mig perfekt att vara medryttare nu, säger hon.

Dressyr och hoppning

Åsnorna vänjs in med all utrustning som hör hästar till – träns, sadel, svanskåpa, benskydd och dylikt.

Åsnorna vänjs in med hästutrustning.
Åsnorna vänjs in med hästutrustning. Foto: Sanna Stark

– Passande sadlar är lite svåra att hitta. Åsnor har en högre ryggrad än hästar, så det gäller att sadeln inte ligger och trycker på. Just nu har jag islandssadlar som passar, men jag är sugen på att köpa specialbyggda åsnesadlar från en tillverkare i Österrike, säger Charlotte Steen.

Charlotte Steen har planer på att köpa in specialgjorda åsnesadlar från Österrike framöver.
Charlotte Steen har planer på att köpa in specialgjorda åsnesadlar från Österrike framöver. Foto: Sanna Stark

Som inbiten hästtjej måste jag ju fråga, hur skiljer det sig att rida en åsna jämfört med en häst?

– Man kan rida dressyr och hoppa med en åsna precis som en häst, och Svenska Åsneföreningen brukar anordna tävlingar. Men åsnor är lite lugnare och mindre skvättiga på något vis. Lite coolare. Och så är de kloka på det sättet att om det exempelvis är halt ute vill de inte gå. En häst brukar gå fram oavsett. Blir de rädda står de still och undersöker om det verkligen är farligt, medan en häst sticker iväg, instämmer de tre tjejerna med varandra.

Lite lugnare, lite coolare och lite mindre rädda. Så beskriver tjejerna de största skillnaderna mellan åsnor och hästar.
Lite lugnare, lite coolare och lite mindre rädda. Så beskriver tjejerna de största skillnaderna mellan åsnor och hästar. Foto: Sanna Stark

Får gårdens hästar välja själva är traktorer den största skräcken i livet.

– Sånt är åsnorna däremot inte rädda för. Folke är besatt av traktorer. Han rymde en gång, och vi hittade honom hos min svärfars traktor i ladugården. Han bara stod och beundrade den, säger Charlotte Steen.

Foto: Sanna Stark

Turridning på åsna

Om dagarna jobbar Charlotte Steen på fritids, men på sidan av har hon stora planer för fritiden. Anledningen till att åsnorna rids in är nämligen för att hon ska anordna turridningar på gården i Laxarby.

– Jag har alltid velat anordna turridningar. Jag jobbade med hästar och turister på Gotland förr, och det är så trevligt.Turisterna är alltid glada för sin semester och hästar är ju hästar, säger hon.

Det blir turridning på åsnorna i Laxarby.
Det blir turridning på åsnorna i Laxarby. Foto: Sanna Stark

– Det kommer förhoppningsvis igång under nästa sommar, när även Julia är tillräckligt gammal för att bli inriden. Jag känner inte till någon annan i området som håller på med åsnor, men jag tror att åsnor passar många. Vissa kanske är lite rädda för hästar eller vill testa något nytt, fortsätter Charlotte Steen.

För den som har tröttnat eller inte har modet för turridning på häst kan åsnor vara ett tryggare alternativ, menar Charlotte Steen.
För den som har tröttnat eller inte har modet för turridning på häst kan åsnor vara ett tryggare alternativ, menar Charlotte Steen. Foto: Sanna Stark

Förhoppningen är att Tone Lindström och Isabelle Smedberg kommer vara delaktiga i aktiviteterna.

– Jag tror att många skulle uppskatta turridningar på åsnor. Naturen här är ju dessutom fantastisk. Det är ju guldläge att semestra hemma i Sverige, och förhoppningsvis håller folk kvar den mentaliteten även efter att det lättar upp med coronaviruset, säger Tone Lindström.

Schäferblandningen Gibbs är en trogen följeslagare på gården.
Schäferblandningen Gibbs är en trogen följeslagare på gården. Foto: Sanna Stark

Artikeltaggar

BengtsforsFritid och livsstilHästsportLaxarbyRidningSommar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.