Hoppa till huvudinnehållet

Skolor räknar med distans

Publicerad:
Reporter Per-Johan Thörn Wistrand
Per-Johan Thörn Wistrand
webbredaktion@nwt.se
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Efter sportlovet rekommenderas elever på högstadier och gymnasieskolor i Västra Götaland att ha fjärr- eller distansundervisning.
Efter sportlovet rekommenderas elever på högstadier och gymnasieskolor i Västra Götaland att ha fjärr- eller distansundervisning. Foto: JESSICA GOW / TT

Med start i dag, måndag, rekommenderas högstadier och gymnasieskolor i Västra Götaland att ha fjärr- eller distansundervisning för att minska risken för smittspridning av covid-19. Färgelanda, Dals-Ed och Bengtsfors kommuner väljer att följa rekommendationerna efter sportlovet.

Det var Smittskydd Västra Götaland (Västra Götalandsregionen) som sent på söndagskvällen gick ut med rekommendationen till samtliga högstadier och gymnasieskolor i Västra Götaland.

För de skolor som haft sportlov under vecka 7 rekommenderas distansundervisning så långt det är möjligt under vecka 8.

För de som har sportlov nu under vecka 8 rekommenderas på samma sätt distansundervisning under vecka 9.

Smittspridningen på skidorterna

Västra Götalandsregionen nämner särskilt smittspridningen på skidorterna som en av orsakerna till de nya rekommendationerna om distansundervisning. Den andra orsaken är upptäckten av den brasilianska coronavarianten i Gävleborg, där regionen på måndagen gick in med skärpta rekommendationer om bland annat munskydd, liknande de som Västra Götaland införde förra veckan.

För Göteborgsskolorna, där eleverna var i gång i går, måndag, efter att ha haft sportlov vecka 7, blev det en hastig omställning. För vissa av skolorna i vårt område, som har sportlov den här veckan, kan en övergång gå smidigare.

– Vi kommer att hålla Valboskolan 7-9 stängd efter sportlovsveckan och erbjuda undervisning på distans i form av fjärrundervisning, säger Anna Gunnervik, barn- och utbildningschef i Färgelanda kommun.

Även Dals-Eds kommun övergår till fjärrundervisning för elever på högstadiet efter sportlovet.

Senare sportlov

Bengtsfors kommun har sportlov först vecka 9, men räknar med att följa rekommendationerna vecka 10.

– I det informationsmaterial vi fick lyfte man specifikt vecka 8 och 9 så vi bad om tydligare rekommendationer. Men, enligt Smittskydd Västra Götaland, gäller de även vecka 10. Vi vill vara extra noga då det påverkar eleverna, säger Björn Lindeberg, utbildningschef i Bengtsfors kommun.

Den 22 februari klockan tio fanns det totalt 318 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 53 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Inom NU-sjukvården (Uddevalla sjukhus samt Näl) vårdades 59 personer för covid-19, varav 5 på IVA.

Artikeltaggar

Anna AnderssonAnna GunnervikBengtsforsBengtsfors kommunBjörn LindebergDals-Eds kommunEdFärgelandaFärgelanda kommunIVANU-sjukvårdenSkola och utbildningSmittskydd Västra GötalandVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.