Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Konstgräsplan vid Hagaskolan påverkar

Publicerad:
Grusplanen vid Hagaskolan som planeras att bli konstgräsplan vilket insändaren ifrågasätter fördelarna av.
Grusplanen vid Hagaskolan som planeras att bli konstgräsplan vilket insändaren ifrågasätter fördelarna av. Foto: Tommy Löfgren

Det har kommit oss till kännedom att kommunen har beslutat upplåta grusplanen vid Hagaskolan till Eds FF för nybyggnation av konstgräsplan. Genom att upprätta en konstgräsplan på denna yta så begränsar man användandet betydligt. Vi undrar därför hur kommunens plan för dem som påverkas ser ut?

Insändarsvar: Konstgräsplanen blir till nytta för många

I år har det funnits goda möjligheter att åka skridskor på sjöarna runt om i kommunen, detta är dock inte normalfallet. De flesta år är skridskobanan på grusplanen många barn och vuxnas enda möjlighet att få åka skridskor. Vilken alternativ plats finns att tillgå för spolning av is? Grusplanen nyttjas också för annan skolidrott och av fritisbarnen. Även ett flertal av kommunens föreningar nyttjar planen för olika ändamål som till exempel, Nostalgimässan, SPF Boule, Eds SK samt andra evenemang. Har diskussioner förts med berörda föreningar?

I detaljplanen ska området, där den tänkta konstgräsplanen ska ligga, vara tillgängligt för allmänheten. Kommer den nya konstgräsplanen vara öppen för alla? Kommer skolan och fritids att få nyttja planen i sina verksamheter?

– Kommer uppförandet eller framtida drift av konstgräsplanen att belasta kommunens budget?

De vanligast förekommande granulaten består av plast och dessa sprids bland annat via kläder och skor till miljön i närområdet och hamnar till slut i våra sjöar och vattendrag. Spridning av granulat från konstgräsplaner har identifierats som en viktig källa till utsläpp av mikroplast i Sverige. (Källa Naturvårdsverket)

– Kommer kommunen att ställa krav på användandet av miljövänliga material?

Anläggandet av en konstgräsplan i Ed skulle kunna vara positivt. En sådan satsning bör dock föras med öppna diskussioner med alla berörda parter inom kommunen, föreningslivet och kommunens invånare. En risk- och konsekvensanalys bör rimligen upprättas som alla kan ta del av.

Föräldrar i Ed

Artikeltaggar

EdEds FFEds SKFotbollHagaskolanInsändareKonstgräsNaturvårdsverket

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.