Hoppa till huvudinnehållet

Fråga om omsorgsplatser till äldreberedning

Publicerad:
Stig Bertilsson (M) garanterar plats för alla som behöver i särskilt boende i kommunen.
Stig Bertilsson (M) garanterar plats för alla som behöver i särskilt boende i kommunen. Foto: Conny Hultgren

Tio platser ska bort inom äldreboendena i Bengtsfors kommun. Men vilket eller vilka boenden som påverkas är fortfarande oklart. Även efter kommunstyrelsens möte.

– Vi var samfällt eniga i partierna att låta frågan gå vidare på remiss till äldreberedningen innan vi fattar beslutet, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Ny demonstration för Kolaregården

Äldreberedningen en beredning, tillsatt av kommunfullmäktige, som ska se över den nuvarande och den framtida äldreomsorgen i kommunen.

”Väl grundat beslut”

I december fattade kommunfullmäktige beslutet att tio platser, av besparingsskäl, ska bort inom de särskilda boendena.

– Det är väl grundat. Vi har inga köer till de särskilda boendena, säger Bertilsson.

Hur många tomma platser har ni totalt inom äldreboendena i dag?

– Vi har totalt åtta tomma platser i dag.

Men hur kan ni då stänga tio platser?

– Det här är något som ändrar sig över tid. Vi kan absolut garantera att alla som har behov av en plats inom särskilt boende ska få det. Däremot vet vi att över tid – om cirka fem, sex sju år så kommer behovet att öka. Det blir allt fler äldre i kommunen och därför har äldreberedningen också fått i uppdrag att ta fram förslag på hur vi ska lösa detta, säger Stig Bertilsson.

Nytt boende på sikt?

Ett alternativ är att göra som Melleruds kommun.

– Där har man nu byggt ett helt nytt äldreboende. Det är ett möjligt alternativ vi också behöver titta på. Men under de närmaste åren finns inget behov av nya platser, säger Stig Bertilsson.

Nu ska äldreberedningen få ett par månader på sig att arbeta fram ett förslag på vilket eller vilka äldreboenden som ska komma i fråga när de tio platserna ska stängas.

I april kommer frågan upp för ett avgörande i kommunstyrelsen.

Varför blir det inte kommunfullmäktige som avgör frågan?

– Därför att kommunfullmäktige redan fattat beslutet att det nu blir en sak för kommunstyrelsen att ta ställning till. Vi har samsyn kring detta i den politiska ledningen, säger Stig Bertilsson.

Artikeltaggar

ÄldreboendeÄldreomsorgBengtsfors kommunBesparingstiderPolitikStig Bertilsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.