Hoppa till huvudinnehållet

Ny demonstration för Kolaregården

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Ett tiotal demonstranter mötte politikerna vid Tingshustorget i Bengtsfors för att försöka övertyga dem om att behålla Kolaregården i Dals Långed.
Ett tiotal demonstranter mötte politikerna vid Tingshustorget i Bengtsfors för att försöka övertyga dem om att behålla Kolaregården i Dals Långed. Foto: Thomas Wallin

Ett tiotal personer slöt på onsdagen upp för en ny demonstration utanför Sessionssalen i Bengtsfors för att rädda Kolaregården i Dals Långed. Även denna gång försökte demonstranterna påverka politikerna som höll kommunstyrelsemöte till att fatta ett beslut som inte drabbar äldreboendet.

– Vi gör vad vi kan för att det ska bli rätt. Vi vill behålla Kolaregården och anser att det är bättre att i stället satsa på att bygga ut Kolaregården med tio platser, än att börja renovera på Granåsgården i Bengtsfors. Det behövs fler platser, inte färre, säger Åke I Andersson som är en av initiativtagarna till demonstrationen.

Redan i november hölls en demonstration. Den gången var det drygt ett 40-tal personer som fanns på plats.

– Vi kände inte till att frågan om äldreboende skulle upp på det här mötet förrän vi läste om det i Dalslänningen och det blev lite kort om tid. Annars hade vi nog varit fler nu också, säger Åke I Andersson.

Tio platser bort i äldreomsorgen – men var?

Besparingskravet

Inför kommunfullmäktiges möte den 21 december i fjol föreslog Moderaterna, Centern, Liberalerna och Vänsterpartiet att Kolaregården skulle läggas i malpåse. Men beslutet blev att minska antalet platser inom särskilt boende med tio stycken – utan att ange var. Detta skulle kommunstyrelsen återkomma om.

Bakgrunden är att kommunen behöver spara pengar. En minskning av de tio platserna skulle innebära en besparing på 3,5 miljoner kronor under 2021.

Starkt motstånd

Men motståndet är starkt. Inte minst bland Långedsborna. En av dessa är Åke I Andersson.

– Det bästa är om alla som vill bo kan få bo kvar på sin hemort där man har sin släkt och sina vänner som enkelt och lätt kan komma på besök. Så blir det inte om man ska flyttas någon annanstans. Det ska vara en rättighet att kunna bo på hemorten även när man är gammal, menar han.

”Måste finnas pengar”

Argumentet om besparingskrav ger han heller inget för.

– Det måste kunna finnas pengar till en trygg äldreomsorg i hela Bengtsfors kommun. Och om inte kommunen klarar det så får man höja skatten.

– Sedan är det inte dyrare än behålla Kolaregården än att renovera på Granåsgården som man måste göra om de som i dag bor på Kolaregården ska flytta dit, säger Åke I Andersson.

Tror du att politikerna lyssnar på er?

– De verkar tyvärr som att politikerna har låst sig vid att de ska lägga ner Kolaregården. Frågan drivs främst av Moderaterna och sedan har de med sig Centern som följer ett samarbetsavtal med Moderaterna. Men politikerna borde verkligen se till vad som är bäst för allmänheten här i stället för att låsa fast sig, säger Åke I Andersson.

Senast byggda boendet

Kolaregården är den senast byggda äldreboendet i Bengtsfors kommun och att stänga det är inte förnuftigt, menar han.

– Här finns det nu stor risk att man bort ett fint och välfungerande äldreboende. Ska verkligen inte vi ha rätt att ha ett äldreboende i Dals Långed, som är den näst största tätorten i kommunen efter Bengtsfors? frågar sig Åke I Andersson.

”Blir fel instans”

Han tycker också att det är fel att frågan nu ska avgöras av kommunstyrelsen i stället för av kommunfullmäktige.

– En så är pass avgörande fråga måste avgöras av kommunfullmäktige. Men där har inte Moderaterna, Centern, Liberalerna och Vänstern majoritet för sitt förslag, säger Åke I Andersson.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunDemonstrationerKolaregårdenPolitikVård och omsorgÅke I AnderssonÄldreomsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.